Lars Klint

Vi behöver en stram spark i baken

Publicerad

Att kasta bort tonvis med fullt ätbar kvalitetsmat är förstås moraliskt förkastligt. Men det sker varje dag. I hushållen, i butiker, i hela livsmedelskedjan.

Det borde vara brottsligt i en värld som svälter, i en värld som med överljudsfart lever över sina tillgångar. I en värld där matproduktionen driver på klimatförändringarna mot en totalkollaps och katastrof för mänskligheten.

Det där har man fattat i Frankrike.

Förra veckan sjösattes den nya lagen som förbjuder landets matbutiker att slänga överbliven ätbar mat med nära utgångsdatum. Allt ska gå till behövande, eller djurfoder. Överträdelse riskerar att ge böter upp till 700 000 kronor eller två år i fängelse som maxstraff. Det gäller samtliga livsmedelshallar större än 400 kvadratmeter, som en ordinär ICA Nära-butik ungefär.

Hårda bud, framarbetat av en stark miljörörelse och framsynta politiker:

- Att slänga en baguette är som att tömma ett helt badkar varmvatten. Att kasta ett kilo kött är uppemot 100 badkar, säger borgerliga Republikanernas parlamentsledamot Jean-Pierre Decool till L´Express.

Det ställer förstås krav också på de välgörenhetsorganisationer som kampanjat för beslutet. De ska nu hantera runt tio miljoner fler måltider per år till behövande.

Den revolutionerande lagen har vad jag kunnat se tagits emot överraskande positivt. Och förstås med hyllningar och tacksamhet av miljöaktivister, nödlidande och andra utsatta grupper i det franska samhället. I lagtexten framgår också att organisationerna ska dela ut maten på ett hänsynsfullt och värdigt sätt, i lokaler där mänskliga kontakter och samtal uppmuntras.

Jag är entusiastisk och hoppas att de franska politikerna lyckas i sina ambitioner att få med sig hela EU på en liknande affärslagstiftning.

Men jag får mothugg från svenska handlare och livsmedelsgiganter. I Sverige är vi jättebra på att lösa problemet på frivillig väg, gör man klart för mig.

- Vi är väldigt positiva till att skänka bort allt som inte måste kastas av hygieniska och smittoskäl, säger Jerry Rosengren, butikschef på Ica Kvantum i Mobilia.

- Vi har kontakt med flera hjälporganisationer och skulle gärna utveckla samarbetet, men det är många regler och lagar som bromsar. Kylkedjan måste fungera till exempel.

Alla jag talar med är entusiastiska för tanken att minska andelen användbar mat som nu bara kastas bort, men någon lagstiftning tror man inte på.

Det är en imponerande rörelse av frivilliga krafter som arbetar för minskat matsvinn. För att hjälpa behövande, för att minska klimatutsläpp och rädda miljön.

Ändå är statistiken från Livsmedels-, Jordbruks- och Naturvårdsverket entydig. Vi gör märkbara ansträngningar för att återvinna matavfallet och använda matsvinnet som föda. Men fortfarande slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen. I Sverige kastas runt 65 kilo fullt ätbar mat per person och år. Var femte matkasse som bärs hem går i soporna.

Av de 70 000 ton matavfall som slängs av svenska butiker klassar Naturvårdsverket att 63 000 ton skulle kunna ätas om de behandlas på rätt sätt. Några dramatiska förbättringar är inte i sikte trots ideella insatser och branschens engagemang.

Jag tror fortfarande vi behöver en stram spark i baken, en lagstiftning av fransk modell. För klimatet och miljön. För rättvisa och överlevnad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag