Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

Klint: Låt läkare slippa onödig administration

Operationen hinner läkaren fixa på sju minuter. Bedövningen på tre. Även om det kan vara ett kinkigt ingrepp i en handled.

Men det är sedan det krånglar till sig. Den avancerade dokumentationen tar betydligt längre tid att trassla sig igenom.

- Jag måste in i fyra olika system, och logga in mig i vart och ett av dem, säger kirurgen Marie Wedin, som också är ordförande i Läkarförbundet.

Om den administrativa processen vore enklare skulle hon hinna operera dubbelt så många patienter per dag, enligt hennes egen beräkning.

Kvällsposten har en längre tid beskrivit olika situationer och problem i Vårdsverige. Under vinjetten Akutkollen har vi tagit upp den förtvivlan många anställda känner inför en övermäktig arbetsbelastning.

Vi har granskat ärenden som varit föremål för kritik - internt på sjukhusen, från patienter, och från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Gång på gång konstateras att patientsäkerheten hotas, att liv riskeras och att arbetsmiljön, stressen för personalen leder till överansträngning, skador och psykisk ohälsa.

Ystadläkaren Anders Sandström beskriver sin verklighet mot en hopplöst byråkratisk och okunnig politisk ledning. Han hoppas kunna möta större förståelse för äldrevårdens behov på en ny arbetsplats.

Vad är det för grova grundläggande systemfel som ligger bakom de misshälligheter som på område efter område avslöjas i det svenska samhället? Vård, skola, omsorg tycks särskilt utsatta.

I går slog Läkarförbundet larm om hur pappersexercis och föråldrade IT-system stjäl orimligt mycket tid från läkarnas egentliga uppgifter - att behandla sjuka människor så att de blir friska.

Det är där det inledande exemplet med ortopedspecialisten och förbundsordföranden Marie Wedin kommer in.

En rapport från den statliga myndigheten Vårdanalys konstaterar att Sverige har så gott som flest läkare per invånare i OECD. Vi har ett lågt antal läkarbesök per person. Ändå ligger vi nästan sämst till när det gäller hur mycket tid patienten får hos läkaren.

Det beror helt enkelt på att läkarna tvingas sysselsätta sig med massor av uppgifter som egentligen borde skötas av andra - sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, sekreterare, IT-tekniker, biträden och vaktmästare.

Förslagen från Vårdanalys är enkla och skulle kunna vara hämtade från vilken personalmatsal som helst vid de flesta av landets sjukhus.

Sänk den administrativa bördan för läkare och annan medicinsk personal.

Förbättra IT-stödet.

Omfördela arbete till andra yrkesgrupper för uppgifter som inte kräver läkarkompetens.

Optimera bemanningen; anpassa arbetstiderna efter patienternas behov.

Enkelt, men ogenomförbart som det verkar. Hittills.

Men nu börjar allt fler krafter reagera mot missriktade, huvudlösa nedskärningar och inkompetent beslutade omorganisationer.

Det nybildade Vårdpartiet i Skåne är en nyttig och livgivande injektion för hela sjukvårdsdebatten. Alldeles oavsett vilket resultat partiet når i regionvalet nästa år rör det om i politikergrytan. Och tillför ingredienser som hittills varit sällsynta - yrkeskunnande och engagemang. Med fokus på patienten.