Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

Klint: Härligt att möta
äventyrsfamiljerna

Så härligt att möta "Fyra familjer på äventyr" i SVT. Vilken lust, livsbejakelse och handlingskraft. Vilket mod.

Här sitter jag i onsdagsgryningen och sliter mitt hår över elräkningar och någon överdrivet saltad hantverksfaktura. Jag lider av mörker och ett urtrist gråväder. Jag har beslutsångest inför ett nödvändigt bilbyte. Jag oroar mig över det dystra nyhetsflödet. Jag är bekymrad över främlingsfientlighet, hatbrott och etniska motsättningar, inte minst i Malmö. Jag skakar på huvudet åt en KD-politiker som inte vill att Lunds lågstadielever ska få gratis frukt i skolan. Och suckar åt påvens märkliga utspel om katolikers sexvanor, jämförelsen med kaniner och hans egen rekommendation om förhistoriska metoder att undvika graviditet.

Så mycket eländen

Om ett par timmar ska jag sitta och plågas i en tandläkarstol.

Oj, oj, oj så mycket eländen och dumheter, så många måsten, plikter, läckande hängrännor och omålade fönster.

Det går att göra tillvaron hur tråkig, stressad och tung som helst.

Kanske kan man drömma sig bort någon gång och unna sig en dubbeltriss eller Harry Boy med den mikroskopiska chansen till en vinst som man inbillar sig ska förvandla allt. Lösgöra mig från bojor och krav, ge mig frihet och ett lyckligt liv.

Men det blir bara nitlotter och ett fortsatt harvande i grottekvarnen.

Vilken fantastisk motvikt och inspiration att ta del av "Familjer på äventyr". Fyra barnfamiljer som vågat ta steget. Som lämnat vardagen i Sverige för att följa sina drömmar. Osäkra och slitsamma utmaningar i främmande, exotiska miljöer under helt nya betingelser. Men det är deras väl avvägda val, det är på deras villkor.

Sökandet efter upplevelser

De har fortsatt att förverkliga sina mål där vi ger upp. De kastar loss när vi avfärdar våra drömmar som utopiska, orealistiska, ogenomförbara. Där många av oss styrs av bekvämlighet, rädsla och ständigt framskrapade nitlotter sporras familjerna av nyfikenhet, upptäckarlust, sökandet efter nya upplevelser och livsvärden.

”Vi vill nog  l e v a  bara. Lite långsammare, närmare varandra”, förklarar en mamma det stora uppbrottet. "Tid för familjen, mer fritid och mindre inrutade dagsscheman".

SVT skildrar familjernas öden i åtta avsnitt. Vi får följa deras omväxlande, ibland mödosamma tillvaro i Brasilien, Nya Zeeland, Indonesien och på en fyra år lång jordenruntsegling. Det är familjen Hammarberg som bodde på sin båt i Limhamns fiskehamn under åtta år före avfärden för att spara ihop pengar till drömprojektet. Nu är de hemma med Västra hamnen i Malmö som utgångspunkt för sitt fortsatta liv med barnens skolgång, nya fasta jobb och vardagsrutiner. Tills vidare.

Efter premiären

Efter tisdagskvällens seriepremiär chattade mamma Linda Hammarberg med tittarna. Responsen var enorm. Genomgående möttes familjens äventyr av beundran, respekt och sympati. Många skulle vilja göra likadant, men det finns så mycket i vägen.

Linda Hammarberg hoppas att serien ska inspirera andra till att följa sina drömmar. Att deras äventyr ger en tankeställare, även om det inte måste betyda att man säljer allt man äger och flyttar utomlands.

På sikt låter det förstås lockande. Men en sak i taget. Linda Hammarberg och de övriga äventyrsfamiljernas mod och positiva tänkande ger en bra skjuts framåt. De ser möjligheter i stället för hinder och risker. Det tar jag till mig, om det så bara gäller ett bilbyte.