Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

”Julmånaden är ett helvete för många i ensamheten”

Lars Klints krönikor publiceras varannan fredag i Kvällsposten. Foto: Kvällsposten
Många lider av ensamhet, skriver Lars Klint. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

”Han var deprimerad”, sa morsan när vi i mellandagarna fick besked om släktingen som klätt sig i finkostym och hängt sig i en lada i Uppland. 

Så var det inte mer med den saken.

Lite sordin på jul- och nyårsfirandet kanske. Lite förklaringar och rationaliseringar: ”Han var en enstöring.” ”Han var frånskild, inga barn.” Han levde för det militära ända tills han gick i pension.” ”Han tyckte nog han gjort sitt, lite krasslig på slutet dessutom.”

Jag tänker på den där farbrorn i 70-årsåldern när jag ser ”Fråga doktorn” diskutera självmord och den höga överrepresentationen bland äldre män.

Ensamma, fattiga, gamla och utstötta. Inte gråta, inte be om hjälp. Så nedslående. Och de är många, enligt siffror och kartläggningar från alla möjliga håll och kanter.

 

Ensamheten är ett gissel i hela samhället, men blir smärtsamt påtaglig för stora grupper ju högre upp i åldern man kommer. Och nu väntar julmånaden. För allt fler ett helvete av isolering och längtan efter sällskap. Hysterin som exploderar i konstlad glädje och gemenskap upplevs som veritabel tortyr i ensamheten. Nyårsdagen ligger ständigt i topp i självmordsstatistiken. 

Fattigdomen breder ut sig. Pensionssystemet har egentligen redan kollapsat med 350 000 äldre som tvingas leva under EU:s fattigdomsgräns.

Fler och fler blir gamla. En allt större andel av befolkningen utgörs av pensionärer. Också på det här området väntar en mardröm för kommande generationer.

Utstötta då? Vittnesmål, domar, anmälningar och utredningar pekar ut Sverige och svenska arbetsplatser som ett digitaliserat inferno av åldersfascism och åldersdiskriminering. Vi skiter i våra gamla, suckar över ansvaret och struntar i att ge dem individuellt anpassad vård och omsorg. De tynar bort i förnedring, ångest och misär. Fler än en pensionär om dagen väljer att ta sitt liv. Vi rycker på axlarna och går vidare.

– Ingen ser mig längre. Ingen bryr sig om vad jag tycker och tänker, säger en kvinna i 80-årsåldern. 

 

Vi pratar ålderdom över en kopp kaffe i Limhamn. Fast hon beklagar sig egentligen inte. Hon är tämligen frisk, hon har barn som är ”gulliga och omtänksamma”. Hon klarar sig precis på den lilla pensionen från jobbet i skolkök.

– Många har det värre. De plågas av värk och tristess och ifrågasätter nog vad det är för mening med alltihop, suckar hon. 

– De får ingen hjälp. De är bortglömda, eller bortsorterade. De verkar tro att det ska vara så. Men det ska det ju inte. 

Nej, det är någon otäckt vilseledande myt att det vid en viss ålder blir normalt att lida och välkomna döden.

– Så är det förstås inte. Det är naturligt att vilja leva. Depressioner som drabbar äldre är fullt behandlingsbara, säger Margareta Sandberg, enhetschef vid Skånes enda äldrepsykiatriska mottagning, i Helsingborg.

Men det saknas resurser och kunnande. Kanske intresse. Politikerna har fullt upp med provisoriska lappverk av den skenande psykiska ohälsan bland unga.

Jag berättar för mitt kaffe-sällskap om den där farbrorn i 70-årsåldern, för länge, länge sedan. 

– Man kan undra om någon av dina släktingar bjöd honom till julkalasen, säger hon fundersamt.

– Och hur enstörig han i själva verket var? 

 

Hit kan du vända dig:

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt?

Har en närstående begått självmord?

Här finns det hjälp att få:

 

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se 

Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 

 BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se  

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.