Anna Kinberg Batra, före detta M-ledare. Foto: THOMAS ENGSTRÖMAnna Kinberg Batra, före detta M-ledare. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Anna Kinberg Batra, före detta M-ledare. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Kim Wall ombord på Peter Madsens ubåt. Foto: PRIVATKim Wall ombord på Peter Madsens ubåt. Foto: PRIVAT
Kim Wall ombord på Peter Madsens ubåt. Foto: PRIVAT
Lars Klint

Jag drar till skogs och återvänder med tårar

Publicerad

Jag drar till skogs.

Fri och frekvenslös. Utan tv, radio, uppkoppling eller mobil. 

Behovet blir påträngande ibland. Behovet av tystnad, ensamhet, vilda obundna utrymmen för gränslösa tankar. Borta från allt mänskligt flöde.

Jag sitter på en stubbe och plitar ner funderingar som väcks där intill den svarta västmanländska tjärnen. Jag tar en kopp kaffe ur termosen, men lunchpaketet får vänta ytterligare någon timme. Det är vindstilla, solen står högt. Jag har inga problem att avstå från ett dopp. Vattnet är iskallt.

Jag vill få ordning och perspektiv på det myller av tragedier, dårskaper, konflikter och outtröttligt käbbel som tornat upp sig i omvärlden. I närmiljön. I mitt eget huvud.

Det går naturligtvis inte. Jag försöker bena upp en del personliga problemområden och gnisslande relationer. Jag blir inte ett dugg klokare. Men luften är frisk och utsikten gåtfullt äventyrlig och vacker. Det gör gott.

Den näst sista rubriken jag mötte på dataskärmen innan jag lämnade civilisationen rörde krisen inom moderaterna och de allt taktfastare ropen på Anna Kinberg Batras avgång

Som om något i det partiet med alla dess underliggande motsättningar skulle bli bättre med en ny partiledare. I alla fall inte om man ser till kompetens och substans.

Drevet går kring Kinberg Batra

AKB är intelligent, påläst, skötsam, ärlig, hängiven den moderata ideologin, oerhört flitig och plikttrogen. Privat sägs hon dessutom ha humor.

”Hon är otydlig”, säker kritikerna. Vad mer då? Jo, det som är näst intill förbjudet att uttrycka, puts och kosmetika: AKB saknar karisma, utstrålning, ett tv-mässigt utseende. Hon överraskar inte. Hon flörtar inte. Hon väcker föga engagemang. Moderatanhängare är otåliga och krävande. Opinionssiffrorna störtdyker. Drevet går.

Ytan håller inte och då slängs hela investeringen bort. Inte så smickrande för partiarbetare och väljare. Inte heller för politiken i stort eller för demokratin. Men sådan är nu verkligheten.

Vidlyftigt och ansvarslöst svävar tankarna där på stubben. Vidare till nya obegripligheter kring den amerikanske presidenten. Hur är han möjlig?

Jag travar på. För en gångs skull den här tiden på året är skogarna runt Uttersberg tomma på svamp. Jag hittar i alla fall inte särskilt många.

Jag kan lugnt ägna mig åt att beta av den ena katastrofen efter den andra. Det är liksom meningen. Ett mentalt reningsbad i vildmarken. Det rensas upp i kaoset för att ge plats för mer konstruktiva och ljusa bilder.

Fantastiska reportage av Kim Wall

Men en katastrof går inte att bearbeta, sortera bort eller lägga undan. Kim Walls fasansfulla öde. Identifieringen av henne var den sista nyhet jag tog del av innan jag gav mig ut i skogen på onsdagsmorgonen. Så ofattbart grymt och sorgligt. 

Jag har läst flera av Kim Walls fantastiska reportage, men jag kände henne aldrig. Jag har bara träffat henne som bebis i famnen på en mycket stolt pappa.

Smärtan och medkänslan för hennes familj följer mig resten av heldagsutflykten, in i skymningen. Jag tar hjälp av kompassen för att säkra återvägen till bilen. Jag hamnar åtminstone på rätt grusväg, en knapp kilometer från utgångspunkten. 

Tårarna rinner fortfarande när jag sätter mig bakom ratten. Inte direkt befriad. Men något närmare det som är viktigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag