Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Klint

"Ingenting har blivit bättre sedan terrordåden i våras"

Lars Klint skriver krönikor på fredag. Foto: LASSE SVENSSON

Det är inte okej.

Runt om i landet gömmer sig ett okänt antal tusen personer med utvisningsbeslut. Ingen vet riktigt vad de pysslar med, vad de har för planer. Vilka hot de utgör. Polisens resurser att leta upp dem och verkställa utvisningarna är begränsade. Kanske också intresset.

Det finns 12 268 registrerade rymlingar som avvikit efter avslag på sina asylansökningar. Mörkertalet är stort. 

Ingenting har blivit bättre sedan terrordådet på Drottningggatan, enligt ny statistik från gränspolisen, som Svenska Dagbladet tagit del av.

Det är skrämmande. Ett svek efter alla fagra ord och löften som politiker och myndighetschefer så bombastiskt uttalade när de stod i röken från katastrofen i Stockholm sjunde april förra året. 

 

Då skulle personer som avvek och försvann efter utvisningsbeslut och från olika  förvar eftersökas, ja jagas och omedelbart skickas ut från landet med hjälp av polisen. Kosta vad det kosta ville. Ingen terrorist eller grovt kriminell skulle likt Rakhmat Akilov från Uzbekistan kunna gå under radarn, ställa till jävelskap och sprida död i det svenska samhället. Det var Morgan Johansson, Anders Ygeman, Stefan Löfven och hela oppositionen rörande överens om. 

Men röken från terroraktionen har skingrats, blommorna vissnat och forslats bort för länge sedan.

 

Inom ett par veckor väcks åtal mot Rakhmat Akilov. Betongssuggor har placerats ut på strategiska platser och passager i en mängd svenska städer.

Men löftena och ansträngningarna för att få ordning på kaoset med tiotusentals flyktingar som illegalt uppehåller sig i landet har det inte blivit mycket av. I praktiken har antalet ”avvikna” ökat. Hur mycket är oklart, enligt Patrik Engström, chef för gränspolissektionen. I SvD beskriver han hur otillförlitlig statistiken är och hur omodernt man arbetar med kontroller, eftersökning och åtgärder. Det mesta hanteras med pappersakter. De digitala rutinerna är bristfälliga.

Det är inte okej, för att upprepa ett slitet regeringsuttryck.

 

Bland de efterlysta flyktingarna finns förstås ömmande familjer, där barnen går i skola och bemötandet i hemlandet är högst oviss. Några är unga män som satsat allt på en framtid i Sverige och verkligen ansträngt sig för att anpassa sig och lyckas, men där Migrationsverket har bedömt att deras asylskäl är otillräckliga. Det är beklagligt, det är tragiskt. Ibland är det missförstånd eller direkt felaktig handläggning från myndigheterna. Det är olyckligt. Men det får aldrig skymma att de allra flesta har fått sina avslag efter noggrann, korrekt prövning utifrån de tämligen generösa, demokratiskt stiftade asyllagar som tillämpas i Sverige. Att det är helt oacceptabelt att uppåt 15-20 000 människor gömmer sig här, papperslöst och illegalt. Anonyma, dolda för övervakning och kontroll. 

En samhällsfara naturligtvis. Det var så terroristen Rakhmat Akilov höll sig undan. Det är här kriminalitet, våld och människohandel kan få näring. Det är den här ljusskygga, desperata och solkiga miljön som förser svensk främlingsfientlighet och rasism med argument. 

Så bästa makthavare:

Det finns en Drottninggata i var och var annan stad. Låt inte era löften eka tomt tills det smäller igen. Se till att utvisningsbesluten verkställs, handlingskraftigt och effektivt. 

Allt annat är ett  hot mot medborgarnas trygghet. Och samhällets hållfasthet. Det är inte okej.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!