KvP:s krönikör Lars Klint vill se Lena Matthijs som ny rikspolischef. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENKvP:s krönikör Lars Klint vill se Lena Matthijs som ny rikspolischef. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
KvP:s krönikör Lars Klint vill se Lena Matthijs som ny rikspolischef. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Dan Eliasson. Foto: SVEN LINDWALLDan Eliasson. Foto: SVEN LINDWALL
Dan Eliasson. Foto: SVEN LINDWALL
Lars Klint

Gör Lena Matthijs till ny rikspolischef!

Publicerad

Lena Matthijs som ny rikspolischef!

En provokation förstås. Men också en vitalisering.

Jag hoppas hon lyssnat till Dan Eliassons förtvivlade vädjan om hjälp från alla samhällsaktörer. Att hon är beredd att gå honom till mötes och helt enkelt ta över ledarskapet för hela den rangliga polisorganisationen. Om nu regeringen vågar tänka lite utanför det snävt hierarkiska och byråkratiska myndighetslandskapet.

Dan Eliasson har i alla händelser under sina snart tre år gjort mer än nog på posten.

 

Lena Matthijs är polisområdeschef i Borås med en imponerande arbetskapacitet och meritlista. Mest känd utåt är hon för de senaste dagarnas uppmärksamhet kring ett Facebookinlägg där hon går till skarpt angrepp mot svensk asylpolitik. 

Hon känner skam för det godtyckliga system som utvisar en 17-årig flicka till Etiopien efter fyra år i Sverige.

Hon har gått färdigt första året på gymnasiet och talar flytande svenska. En flicka med stor potential som skulle bli en tillgång för det här landet”, skriver Lena Matthijs. 

 

Hon tycker att vi silar mygg och sväljer kameler:

”Vi utvisar ungdomar som förankrat sig i det svenska samhället, samtidigt tar vi emot återvändare från striderna i Syrien som inte har någon annan plan än att förstöra vår trygghet. Vi lyckas inte heller verkställa utvisningar av grovt kriminella.”

 

Bemötandet har varit överväldigande, men det finns också kritiska grupper på olika sajter. Hon utmålas som en samhällsfara, kallas afghankramare och förkastas som polis med sina tydliga åsikter om asylpolitiken. Själv fäster hon sig främst vid de konstruktiva erkännanden hon får i sakfrågan, inte minst från kolleger och chefer.

Lena Matthijs redovisar förslag på konkreta åtgärder till en snabbare och mer rättvis asylhandläggning. Hon efterlyser samtidigt hårdare tillämpning av utvisning efter dom för brott.

 

Några axplock ur Lena Matthijs digra cv - väktare, polisutbildning (med Leif GW Persson som handledare), juristexamen med tingsmeritering i Malmö. Första kvinnan i polisens piketstyrka, placering Malmö 1994-99. Lärare på polishögskolan i Växjö, segrade med kollega i mångkampen ”Toughest competitor alive vid World Police and Firegames 1999. Föredragshållare och engagerad i flera utvecklingsprojekt för utländska polisorganisationer i Sidas regi. Författare till fyra kritikerrosade kriminalromaner. 

Framför allt en driven chef för polisområde Älvsborg med 450 anställda.

 

Jag är säker på att 53-åriga Lena Matthijs är mogen att ta klivet upp till rikspolischefens kontor lagom till årsskiftet, allra senast efter valet nästa höst.

Hon har modet och begåvningen. Den operativa erfarenheten från fält och skrivbord. De administrativa kunskapsluckorna finns det hela staber av byråkrater som kan hjälpa henne att fylla igen.

Till tidningen Chef beskrev Lena Matthijs vad som gör henne till en bra ledare:

”Jag underlättar för närmaste chefer och för personalen att göra ett bra jobb. Jag ifrågasätter mycket rutiner uppåt. Jag ser vad som behövs och vad jag rimligen kan hjälpa till med.”

Hon lever i verkligheten och den skulle hon ta med sig in i det rikspolisiära luftslottets alla moduler. Drömmar, målbilder och visioner i all ära. Men först och främst en fungerande och vettigt betald poliskår.

Så varför inte?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag