Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

"Försvaret – sluta flyg i julgransformationer"

Lars Klint, Kvällspostens krönikör, om julgransformationen som flög över Malmö i onsdags.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Klint skriver krönikor på fredagar.
Foto: LASSE SVENSSON

Jag står och slänger noggrant sorterade mjölkpaket, plastförpackningar och konservburkar vid återvinningsstationen intill Lidl. 

Jag hör ett växande dån från himlen och skymtar 8-10 stridsflygplan i en formationsflygning över stan.

Det ska  likna en julgran och påminna oss om Försvarsmaktens närvaro. Den så kallade övningen bedrivs över hela landet.

Vad fan håller jag på med? Vad håller vi på med?

Hela arbetet och debatten kring miljöförstöring och klimathot är så kluven och snårig att man nästan ger upp och är beredd att kasta ett tomt smörpaket i restavfallet.

Så långt ska det väl inte gå, men det är lätt att tappa sugen när man försöker dra sitt lilla strå till stacken samtidigt som mäktiga klimatförnekare backas upp av hela industrier som spyr ut växthusgaser. Temperaturerna stiger, ekosystem kraschar och vattenhöjningen i världshaven närmar sig katastrofnivåer.


Expressens och Kvällspostens utmärkta serie om klimathotet har väckt respekt och fått stor uppmärksamhet. Javisst, men det räcker inte. Politiker som följt den alarmerande granskningen borde skrika och arbeta stenhårt för att rädda mänskligheten och jordklotet.

Undergången ligger bara några generationer bort om vi inte agerar mer resolut och samstämt.

Men vi är mitt inne i julstöket och det är så mycket annat att tänka på. Man hinner knappt ens med alla julklappar, julmaten, julspriten och julresorna. 

Fast vi bemödar oss verkligen mitt i hetsen. Vi slår in klapparna i gladmönstrat returpapper, vi har egna inköpskassar, vi bjuder på ekologisk skinka, grön Jansson och Veggiekorv. Och slänger disciplinerat överflödet bland matavfallet. Politikerna visar konkret handlingskraft  med en hundralapp i extra klimatskatt på flyget. Fjuttigt som orosmolnen tornar upp sig. Men allt är frid och fröjd med samveten rena som snö, om det nu finns någon kvar i extremvädret. Ren är den i alla händelser inte.


Vi gör naturligtvis alldeles för lite. Det är en gåta och ett bevis på vår ofullständighet som civilisation att vi med öppna ögon och berått mod gräver våra efterkommandes gravar.

Jag går in och läser det gigantiska material som myndigheter och forskare vräker ut på nätet om klimatförändringar. 

För mycket, för rörigt, för motsägelsefullt. 

Det är svårt att se hur vi ska kunna reda upp situationen. Skildringar av konsekvenserna vid temperaturhöjningar på 2, 3, 4, 5 grader är ofattbart dystra och plågsamma. Det kan fortfarande gå att vända utvecklingen, men för varje dag kräver det allt större uppoffringar. Ett pris vi alla måste vara beredda att betala. Och som politikerna i global enighet måste våga fatta beslut om.

Det saknas insikt om hur radikala förändringar som krävs”, säger  professor Johan Rockström.


Jag tar vägen längs havsnära nybyggnationer i Malmö – obegripligt havsnära. Redan i dag riskerar vattenytan i flera områden att stiga över marknivån och in i husen vid en storm.

Som om vi resignerat. På Region Skånes och MSB:s hemsidor läser jag tips om hur man anpassar sig till den nya klimatsituationen. 

”Se över din hemförsäkring.” 

”Gå inte i vatten som rör sig vid översvämning.”

Ungefär lika lugnande som Försvarsmaktens energimonster som leker julgran.

Jag förbannar världsordningen, politikernas flathet. Och ökar takten i sopsorteringen.