Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Klint

"Förbjud omedelbart raketer på pinnar"

Lars Klint skriver krönikor i Kvällsposten på fredagar. Foto: LASSE SVENSSON
Fyrverkerier på nyår skrämmer många djur, menar Lars Klint. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Köerna ringlar framför garagelokaler och andra tillfälliga försäljningsställen. I dagarna köper vi fyrverkeriboxar, bombtårtor och raketer för hundratals miljoner kronor.

Vi bränner av alltihop runt midnatt på söndag och vaknar upp till ett nytt år. En del rätt trötta och grumliga.

Några i en sjukhussäng med vanställda ansikten, bortsprängda fingrar eller söndertrasade fötter.

Någon kanske inte vaknar alls efter nyårsnattens pyrotekniska orgier.

Ett 100-tal människor skadas varje år allvarligt av fyrverkerier. En förkrossande majoritet är unga män. Tragedier med pojkar som dödats av blindgångare rapporteras med jämna mellanrum. Privatfilmen från förra årets krigsliknande inferno på Möllevångstorget i Malmö spred skräck och avsky. Debatten gick hög och på nytt restes kraven om totalförbud.

Det tror jag inte på. 

Men att förbjuda raketer på pinne, som branschens egen organisation förordar och som slagit väl ut i Norge, är en realistisk väg att minska riskerna för nya stympade och traumatiserade nyårsoffer. 

 

Fast den enkla åtgärden kommer inte att kunna verkställas förrän tidigast i mitten av 2019. Om ens då. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avvaktar och överväger utbildning och licens för raketuppskjutare. Sådant tar tid att administrera. Det är ett byråkratiskt feltänk, som kan få allvarliga konsekvenser och ödelägga liv.

En hel del har, trots allt, stramats upp kring den här kostsamma och anmärkningsvärt själlösa traditionen. Mängden krut i pjäserna har skurits ner, smällarna har förbjudits, tiderna begränsats. Säkerheten kring införsel, tillstånd och lagring har skärpts. Tullkontrollen vid gränser och postterminaler har effektiviserats.

 

Det har gjort nyårshelvetet något uthärdligare för hundratusentals hundar och andra   skotträdda husdjur. Men på vissa platser är det fortfarande ett osannolikt och livsfarligt skjutande. Jag har bevakat ett par nyårsnätter på Möllevångstorget den senaste tioårsperioden. Djupt olustigt, obehagligt, obegripligt. Ingen verkar ha direkt kul heller. Det bara brakar loss i alla riktningar, gärna längs marken, utan omdöme, utan minsta hänsyn till alla som kan träffas. Småungar, ungdomar och vuxna om vart annat. Och runt om lallar kroggästerna, den ena fullare än den andra.

Det är min bild. En annan är mötet med vänner och anhöriga till en 16-årig pojke i Karlskrona som precis för tio år sedan tog en promenad med sin bror efter tolvslaget. De hittade en odetonerad rörbomb, tjock som ett stuprör, i kvarteret intill hemmet där de firat kvällen tillsammans med föräldrarna. 16-åringen fingrade lite på pjäsen, men hann inte fundera klart på om han skulle låta den ligga kvar. Den exploderade rakt i ansiktet. Större delen av skallen sprängdes bort.

 

Den förtvivlan och chock jag mötte hos hans nära den nyårsdagen kommer alltid att följa mig. Djupare och naknare än vad som är möjligt att förmedla med ord.

Låt det inte hända igen, nu på söndag. Tänk efter - före smällen. Det går, oavsett ålder, belägenhet och berusningsgrad.

Och så den rent formella regleringen:

Förbjud omedelbart raketer på pinnar. Krymp tillståndet för allmänhetens fyrverkerier till två timmar, mellan klockan 23 och 01. I alla landets kommuner. Det begränsar plågan och utrymmet för missöden. Men det gör inte tolvslaget mindre högtidligt, mäktigt och explosivt.

Gott nytt år!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!