Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Klint

Det finns viktigare saker att protestera mot än årets Mello

Wictoria – en av stjärnorna i årets melodifestival. Foto: STINA STJERNKVIST / SVT
Lars Klint skriver i dag om melodifestivalen som hålls i Malmö på fredag. Foto: Kvällsposten

Jan Malmsjö får duga.

Men jag saknar Sillstryparn i startfältet.

Det är för mjäkigt, tillrättalagt och pretentiöst hela Mellospektaklet.

I morgon smäller det i Malmö. Men inget sticker ut. Inga rebeller, inga demonstrationer, inte ens några ideologiskt intressanta debatter eller konflikter.

Bara formstöpt musik, råkommersiellt lanserad av Public service i något krystat tävlingskoncept med sprakande plastig dekor och platta skämt.

Chips, läskeblask, röstningsappar och myslördag för hela familjen.

Det är säkert trevligt och utvecklande. Tre miljoner tittare kan inte ha fel. Och alla verkar så glada, i publiken och på scenen.

Men var finns nerven, dynamiken, engagemanget? Knappast i bortrationaliserade tonartshöjningar, textpekoral eller grälla scenkläder. Inte ens i tonårstårar över en missad andra chans. 

 

Owe Thörnqvist med en gitarr på magen. Foto: AXEL ÖBERG

 

LÄS MER: Lars Klint: Lyssna på Greta Thunberg! 

 

Mitt starkaste minne är den galna bevakningen av Alternativfestivalen i ett cirkustält på Storängsbotten  i Stockholm 1975.

En progg-inspirerad manifestation för att ”Stoppa Eurovisonsschlagerfestivalen” och bekämpa kommersialiseringen av kulturen. Ack så naivt i nutidsperspektiv.

En störtflod av alternativa artister med skiftande musikaliska uttryck och kvaliteter dök upp i lervällingen på tältområdet. Lasse Tennander och Ville, Valle, Viktor höll i arrangemanget, som också direktsändes i tv. 

Det var regnigt, kaotiskt, oorganiserat och delvis ojordat. Nationalteatern, Kebnekaijse, Nynningen, Risken Finns var där. Och förstås Hoola Bandoola. Men även Adolf Fredriks flickkör, Margareta Söderberg, Arja Saijonmaa. Och Sillstryparn, Ulf Dageby med sin ”Doing the omoralisk schlagerfestival”. 

Festen pågick i fem dygn. Högt tryck, härlig stämning. Skandaler, vilda improvisationer, nakenchocker.  Och en absolut övertygelse om det rättrådiga i att stödja kultur som inte styrdes av ekonomiska intressen. Och bannlysa all annan. 

 

Olika generationer. Jan Malmsjö och Vlad Reiser deltar i melodifestivalen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

 

LÄS MER: Lars Klint: Jag svängde ut i trafiken – då var det inte lika kul 

 

Jag skrev och skrev, men blev brutalt nerstruken i Kvällsposten. Här låg allt fokus på Lasse Berghagen och svenska teamet som skulle försvara ABBA:s seger i London året innan. Berghagen slutade åtta i finalen.

Kritiken från etablissemanget var förödande mot alternativfestivalen och dess  progressiva vänsteraktörer. Men genomslaget för arrangemanget var ändå så stort att Sveriges Radio året efter ställde in all svensk medverkan i Eurovision Song Contest. Inte ens finalen i Holland sändes.

Jag ringer Anders Linder (Valle i den kända barn-tv-trion. När han nu inte var kapten Zoom, arkitekt, musiker eller skådespelare): Saijonmaa, Körberg, Ranelid, Thörnqvist, Malmsjö och andra ärrade barrikadkämpar ställer upp i Mello. Är det inte dags för dig också?

– Nja, jag tror inte det, svarar han. Svårt att hitta något som både passar in och rör om. 

 

Marika Carlsson, Eric Saade, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor är programledare i årets version av tävlingen. Foto: OLLE SPORRONG

 

LÄS MER: Lars Klint: Någon har skurit sönder däcken på min bil – men så ändras allt plötsligt... 

 

Anders Linder ser numera själv gärna på Mello. Förfasas över musik, texter och framföranden. Men hittar också en hel del guldkorn.

Han är förvånad över att tävlingen i all sin prakt, prål och tillgjordhet inte ifrågasätts mer. Att ingen motkraft tar form.

– Men det är väl ok så länge energin finns där och riktas mot andra mål. Som klimatet, den hårda polariseringen, den orättvisa resursfördelningen. 

– Det känns i dag viktigare än att demonstrera mot en tv-tävling i schlager.

Jag håller med. Vi lovar varandra att ha extra koll på röstningsappen när Malmsjö brister ut i ”Leva livet”, som bidrag nummer fyra från Malmö Arena.

Mjäkig kommer han i alla fall inte att vara.