Lars Klint

Avslöjande om hur naivt samhället möter IS-krigare

Publicerad

Deras terrorresor finansieras med bidrag från svenska skattepengar, främst studiemedel och Försäkringskassan. De drygas ut med kriminalitet, bland annat knarkhandel och momsbedrägerier.

Så kommer de hem från sina mördaruppdrag och krigsförbrytelser. Flest till Malmö, Stockholm och Göteborg. 

Säpo kollar av dem, men ytterst få kan beslås med brott. Förundersökningen läggs ner. De lämnas vind för våg. Någon övergripande myndighet som kan utreda finansieringen, samordna övervakning, kommunikation och uppföljningar finns inte.

Försvarshögskolans granskning av 267 militanta islamitiska extremister från Sverige ger mängder av avslöjande exempel på hur handfallet och naivt samhället möter IS-krigare och andra terrorister efter hemkomsten.

Samtidigt som hoten och de verkliga terrordåden ökar i Europa har myndigheterna radat upp den ena taffligheten efter den andra i sättet att hantera våldsbejakande extremism.

Som Malmö kommuns skandal med föreningen Spiritus Mundi som fick hur många miljoner som helst för att omvända ungdomar på väg in i extremism. 150 radikaliserade ungdomar skulle identifieras. Efter ett år hade prestigeprojektet bara lyckats hitta en enda kille. Hans mål var dessutom i sammanhanget rätt luddigt - han ville slåss för kvinnors rättigheter. Ett totalt fiasko, som dessutom svärtades ner ytterligare av ekonomiska fifflerier. 

Eller som demokratiminister Alice Bah Kuhnkes vilseledande och djupt okunniga utspel om hur lyckosamma svenska kommuner var i arbetet med att avradikalisera återvändarna från krig i Syrien och Irak. Allt blev fel och förvirrat.

Det börjar framstå en effektiv struktur i arbetet med att förhindra återväxten av terrorister och jihadister bland de riktigt unga. I många utsatta områden där de flesta krigare rekryteras jobbar socialtjänst, skola, fastighetsvärdar, närpolis, butiksägare och föräldragrupper för att lokalt skapa trygghet, gemenskap och respekt. Utrymmet för kriminalitet och miltant islamism krymper.

Men för de äldre barnen och ungdomarna, de som redan förförts av den jihadistiska propagandan, som fångats i ”jihad-cool-kulturen”, som vill ut och slakta otrogna, för dem finns ingen särskilt konkret plan. Lika lite som för dem som med blodbesudlade händer just återvänt från kriget.

I Belgien, som har ett stort antal IS-krigare, tvingas återvändarna varje vecka till ett möte med myndigheter där också en imam närvarar. Det sätter press på individen och begränsar möjligheterna till ljusskygga aktiviteter i de gamla radikala miljöerna.

I Holland skräddarsys ett program för varje återvändare. Kontakten med polis och andra myndigheter är tät.

I Norge är det olagligt att delta i terrororganisationer. Den ordningen vill inrikesminister Anders Ygeman snarast införa även i Sverige. Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism får ett särskilt center med utökad budget och större mandat. Ygeman vill också att de svenska IS-krigare som är kvar i Syrien och Irak ska ställas till svars på plats och dömas där.

Så visst finns det vilja och goda intentioner till bättre kontroll av svenska IS-krigare. På sikt.

Just nu är 106 av dem tillbaka i Sverige. Ett tiotal har återvänt till Skåne. Med Islamiska Statens uppmaning att sprida terrorn ringande i öronen. Riktigt vad de gör, eller vad de planerar att göra är oklart. 

Förhoppningsvis får vi heller aldrig reda på det. 

Åtminstone inte före säkerhetspolisen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag