Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lars Klint: Se till att försäkra din hund

Operationen gick bra.

 Men hunden avlivades efteråt eftersom ägaren inte kunde betala. Så kan det gå till. Varje vecka utspelas hjärtslitande dramer på svenska djursjukhus. Se för Jösse namn till att hunden/katten/smådjuret är försäkrat om den är dig kär och om du inte har 10?000-tals kronor att vräka ut på oförutsedda utgifter. Soffi är en dräktig, dokumenterat renrasig shih tzu, fem år gammal. En poppishund. Om några veckor ska hon föda sina välavlade valpar med god stamtavla också på pappans sida. Om hon överlever. Hennes matte, Inger, är socialbidragstagare i Mellanskåne. Just nu hysterisk. För en vecka sedan fastnade en broskbit i Soffis strupe. Hon höll på att dö. Inger for akut till Djursjukhuset i Helsingborg där Soffi sövdes och opererades. Broskbiten trycktes ner i magsäcken. Soffi överlevde och återhämtade sig. Räkningen för diagnos, behandling och eftervård är nu uppe i 20?000 kronor. Det kan inte Inger betala. Och Soffi är inte försäkrad.

Inger tog hand

 om Soffi som valp. De älskar varandra. Tiken är meningen och glädjen i Ingers liv. Hon har det besvärligt med ekonomin, men Soffi har alltid kommit i första rummet. Mat, mående och omsorg. Fast inte 1?800 kronor per år i basförsäkring för hundar. Och nu står hon där med räkningen. Hon förbannar socialen, djursjukhuset,  hundmatsfabrikanter och hela samhället för Soffis öde. Hon lider alla helvetes samvetskval och gör vad som helst för att få hem Soffi. Men 20?000 kronor kan hon inte skaka fram. Vännerna hon vänt sig till är inte heller tillräckligt kreditvärdiga för att beviljas lån som kan lösa ut hunden. Inger förband sig, som alla andra kunder, att betala räkningen i samband med att djuret hämtas. Annars tillfaller det enligt avtalet efter en viss tid djursjukhuset, säger Mia Runnerus, vd vid Djursjukhuset i Helsingborg. Och då kan i värsta fall djuret avlivas. Men betalningskraven till ägaren för vården ligger fast och skickas vidare till kronofogden. - Vi är alla djurälskare och självklart undviker vi i det längsta så drastiska lösningar, säger Mia Runnerus. Vi knåpar ihop avbetalningsplaner och utnyttjar alla våra kontaktnät för att rädda djuren och helst få hem dem till deras förtvivlade ägare, ofta hela familjer. Skötsamma, men i ekonomiskt trängda förhållanden. Att något dräktigt smådjur avlivats för att husse eller matte inte klarat av fakturan har hon aldrig varit med om. - Det handlar om djuret i första hand. Det handlar om etik, säger hon. Inger är beredd att skriva ett kontrakt som ger Djursjukhuset alla inkomster från försäljningen av de valpar Soffi förväntas få om någon månad. Förra gången fick Soffi fyra valpar med samma pappahund som nu. De såldes för 6 000 kronor styck. - Vi kan säkert sy ihop en överenskommelse, säger Mia Runnerus. Allt för djurets bästa.

Svenska hushåll lägger ner

 en och en halv miljard på veterinärkostnader varje år. Vi har ungefär 950?000 hundar att ta hand om. Vi köper hundkläder, hundbilstolar, specialutprovad dietkost. Anlitar hundsupernannies. Går på hundglamouarbad, hundskönhetssalonger och hundvärstingkurser. Skaffar hundrullstolar. Låter operera hundpacemakers, nya hundhöftledskulor och magnetröntgar våra hundar för att upptäcka senilitet och neurologiska instabiliteter. Ändå är hälften av Sveriges nära miljonen hundar oförsäkrade. Och varje vecka på varje djursjukhus uppstår smärtsamma och förnedrande tvister om betalningen. I värsta fall avlivning och djupa tragedier. Det är rätt korkat och ansvarslöst. Inger sliter just nu dygnet runt för att fixa ihop pengar till räkningen för Soffis operation. I ett första steg har hon i dag slutat röka. Den "vinsten" går ograverat till en nyöppnad försäkringspremie i Soffis namn.