Kent Hansson

Det är ett okänt begrepp här

Publicerad

Empati, medmänsklighet, civilkurage, och ansvarskänsla är en bristvara i dagens samhälle. Vi lever i en period då egoismen, dumheten och omänskligheten breder ut sig allt mer. Dagligen läser och hör jag saker som gör mig ledsen och direkt förbannad.
I söndagens Kvällsposten berättade vi om Saga, 9, som släpptes av på en öde skogsväg tre kilometer från hemmet. Skräcklagen sökte flickan hjälp hos en kvinna.

– Det är sjukt, hur kan en busschaufför göra så, sa Sagas mamma, Selma Matthiasdottir.

Ja, sjukt är bara förnamnet på den här incidenten.

Precis som vanligt hoppade Saga på skolbussen efter skolan i Jämsjö. Men hemresan blev inte som hon hade tänkt sig. I stället för att köras hela vägen hem valde föraren att släppa av henne på fel avstigningsplats, nästan tre kilometer hemifrån.

Chauffören, som jobbar för Bergkvarabuss har efter uppståndelsen insett att han har begått ett stort misstag. Peter Roth vid Bergkvarabuss uttalar sig i KvP att "alla kan ha en dålig dag". Herr Roth säger också att chauffören även i fortsättningen ska köra den aktuella sträckan.

Sunt förnuft borde naturligtvis ingå i den här typen av jobb. Det är verkligen inte frågan om sunt förnuft när man släpper av en nioåring mitt i skogen. Det är på gränsen till kriminellt att göra på det sättet. Tack och lov är 99 procent av busschaufförerna av det trevligare slaget. Men en idiot till busschaufför är dock en för mycket. Det ansvariga bussbolaget borde givetvis skarpt ha fördömt den här incidenten i stället för att med uttalande om att "alla kan göra misstag och att alla kan ha en dålig dag".

Med alla jobb följer ett ansvar.

 

En busschaufför kan inte slingra sig undan det ansvar han har för sina minderåriga passagerare. Nioåriga Saga klarade sig från den ofrivilliga äventyret med blotta färskräckelsen. Förhoppningsvis har busschauffören, som utsatte den lilla flickan för en stor risk, fått sig en minnesbeta som han sent kommer att glömma.
På tal om omänsklighet så läste jag häromdagen en dödsannons på en man som fallit offer för en rattfyllerist. Vägarnas liemän dyker upp med jämna mellanrum och slår sönder människors tillvaro.

Jag har i en hel del krönikor öst galla över de svin som sätter sig bakom ratten med spritmarinerade hjärnor.

Det går tyvärr inte att hundra procentigt gardera sig mot rattfyllerister. Men om viljan bara finns hos våra politiker går det att stävja den här typen av brott. Obligatoriskt alkolås på bilar skulle säkert rädda åtskilliga liv i vårt land. Tekniken finns, det är bara modet som saknas hos våra folkvalda. Vidare vore det önskvärt om varenda lastbilschaufför som kör ut från båtarna vid de sydsvenska hamnarna får blåsa i en alkomätare.

 

Jag är även säker på att hårdare straff för rattfylleri skulle kunna bidra till att få ner den här dystra dödsstatstiken. Det är ju rent ut sagt för jävligt att en rattfyllerist som dödar en medmänniska ska kunna komma undan med ett halvt år på en resortanstalt.
Som sagt, ansvar, empati och civilkurage är en bristvara.

Det där med att någon ställs till ansvar är ett okänt begrepp i Sverige. Saleh Hadri, som är misstänkt för ett taximord i Malmö 2011 anmälde sig självmant till polisstationen på Porslinsgatan. Där fick han beskedet att stationen var stängd för dagen och att han skulle vända sig till stationen på Davidshall.

– Fullkomligt bisarrt, säger KvP:s rättsexpert Sven-Erik Alhem.
Varför är jag inte förvånad...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag