Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Katrin Säfström

Vi behöver fler berättare som journalisten Kim Wall

Publicerad

Ljusen flämtar på Östra stranden i Trelleborg. Bilderna tagna av Kvällspostens fotograf Christian Örnberg visar sorg, värdighet och ett smärtsamt lugn.

Det har varit fasansfulla dagar ända sedan journalisten Kim Wall anmäldes försvunnen. Den mest makabra kriminalhistoria har rullats upp, med avslöjanden det ena efter det andra.

Det man inte trodde kunde bli värre, blev just det.

Att verkligheten överträffar dikten är en klyscha man brukar kunna slänga ur sig. Här är det verkligen så. Det här fallet är redan kriminalhistoria.

Inte en enda dag under den tid som detta har pågått har människor varit oberörda. Visst, det har spekulerats i hur det gått till, hur sjuk den som gjort detta måste vara – men framför allt hör jag människor visa sådan sorg och förtvivlan över vad Kim Wall utsatts för. Människor som inte alls kände henne men som på riktigt berörts längst in. För så här grymt får livet bara inte vara.

Vi som jobbar med att rapportera om det här påverkas också. Yrkesmässigt sätter man för det mesta omedvetet upp ett filter mellan sig och det man ser eller ska berätta om. Men ibland går det inte, tragiken når igenom i alla fall.  

Vi är fortfarande mitt i nyhetsflödet av den här förfärliga historien. Om vi till slut får svar på vad som hände, och framför allt varför, vet vi inte.

Vi vill ha svar, vi fungerar så, även om allt redan är för sent.

En modig berättare

Många har påpekat att Kim Wall måste få bli ihågkommen för den orädda och professionella människa hon var. Inte som offer för galenskap och ondska.

Det ligger mycket i det.

Hennes ovanliga reportage med häpnadsväckande människor och annorlunda fenomen visar på en berättare som förtjänar respekt. En orädd sådan som gav oss berättelser som annars inte blev berättade. Sådana som vi har för få av, både inom journalistiken och annars.

Kim Walls kolleger vittnar om en människa med extrem nyfikenhet kombinerad med vänlighet, en oslagbar kombination för att vinna förtroende och få greppet om allt det där som ingen annan tänkte på att undersöka.

Så läs hennes texter och imponeras av hur mycket spännande en ung och begåvad människa kunde förmedla under sin korta tid här. På minnessidan rememberingkimwall.com finns hennes reportage.

Katrin Säfström
Katrin Säfström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag