Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Katrin Säfström

Vi behöver fler berättare som journalisten Kim Wall

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ljusen flämtar på Östra stranden i Trelleborg. Bilderna tagna av Kvällspostens fotograf Christian Örnberg visar sorg, värdighet och ett smärtsamt lugn.

Det har varit fasansfulla dagar ända sedan journalisten Kim Wall anmäldes försvunnen. Den mest makabra kriminalhistoria har rullats upp, med avslöjanden det ena efter det andra.

Det man inte trodde kunde bli värre, blev just det.

Att verkligheten överträffar dikten är en klyscha man brukar kunna slänga ur sig. Här är det verkligen så. Det här fallet är redan kriminalhistoria.

Inte en enda dag under den tid som detta har pågått har människor varit oberörda. Visst, det har spekulerats i hur det gått till, hur sjuk den som gjort detta måste vara – men framför allt hör jag människor visa sådan sorg och förtvivlan över vad Kim Wall utsatts för. Människor som inte alls kände henne men som på riktigt berörts längst in. För så här grymt får livet bara inte vara.

Vi som jobbar med att rapportera om det här påverkas också. Yrkesmässigt sätter man för det mesta omedvetet upp ett filter mellan sig och det man ser eller ska berätta om. Men ibland går det inte, tragiken når igenom i alla fall.  

Vi är fortfarande mitt i nyhetsflödet av den här förfärliga historien. Om vi till slut får svar på vad som hände, och framför allt varför, vet vi inte.

Vi vill ha svar, vi fungerar så, även om allt redan är för sent.

En modig berättare

Många har påpekat att Kim Wall måste få bli ihågkommen för den orädda och professionella människa hon var. Inte som offer för galenskap och ondska.

Det ligger mycket i det.

Hennes ovanliga reportage med häpnadsväckande människor och annorlunda fenomen visar på en berättare som förtjänar respekt. En orädd sådan som gav oss berättelser som annars inte blev berättade. Sådana som vi har för få av, både inom journalistiken och annars.

Kim Walls kolleger vittnar om en människa med extrem nyfikenhet kombinerad med vänlighet, en oslagbar kombination för att vinna förtroende och få greppet om allt det där som ingen annan tänkte på att undersöka.

Så läs hennes texter och imponeras av hur mycket spännande en ung och begåvad människa kunde förmedla under sin korta tid här. På minnessidan rememberingkimwall.com finns hennes reportage.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!