Katrin Säfström

Tack och lov för alla de människor som brinner

Publicerad

Idrott kan handla om att inte ha råd att åka med på ett läger, att bara kunna drömma om ett par nya skor, att inte ens få vara med fast man vill, och det allra värsta: att bli utsatt för vuxnas övergrepp.

Idrott kan förstås också handla om precis det motsatta: att bli sedd och respekterad, få vara med, känna trygghet och ha kul.

I Kvällsposten har vi under våren berättat om övergrepp inom ridsporten i vår region, och under de senaste veckorna om stjärnor som Ida Marko-Varga, Nadja Casadei och Patrik Sjöberg som har olika upplevelser av allt det svåra men som mot alla odds tagit sig till toppen. Stjärnor som kräver att idrottsrörelsen gör mer för att alla ungar ska känna sig trygga och få en chans. Patrik Sjöberg har gått längst och bland annat krävt en utomstående idrottsbarnombudsman för att kunna stoppa övergrepp. Han vill ha längre preskriptionstid än de två månader som gäller nu och har dragit i gång det som kallas ”Idrottsbrevet” ihop med organisationen ”Tre ska bli noll” för att utbilda tränare och aktiva.

Men han har fått mothugg, främst av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som menar att det här ska idrottsrörelsen lösa själv. Tonläget har blivit allt högre och efter att de två möttes på ett seminarium i riksdagen i veckan jämförde Patrik Sjöberg Eriksson med en överklassgrabb som lever på pappas pengar utan att göra rätt för sig. Eriksson avstod att bemöta anklagelserna, som han sa i Kvällsposten ”för idrottens skull”. 

Ja vad skulle han säga. Han har varit hårt ansatt sedan en rapport med sylvass kritik kom i början av maj. Den som visar att det inte hänt något alls med uppdraget att få fler barn att börja idrotta, att locka dem som har det kärvt ekonomiskt, att få fler tjejer med utländsk bakgrund att börja och att minska övergrepp och kränkningar. Detta trots att en del av de två miljarder som idrotten får i bidrag varje år varit öronmärkta för just det. 

”Utvecklingen har inte gått åt rätt håll”, säger gruppen av riksdagsledamöter som låtit göra utredningen och idrottsprofessorn Johan R Norberg från Malmö högskola konstaterar i Kvällsposten att rapporten är ovanligt skarp i tonläget.

Jag skrev för några veckor sedan att Björn Eriksson bemött kritiken på ett raljant sätt och tyckte att han borde tacka för sig om han inte börjar lyssna. Sedan dess har han släppt debattinlägg med sina redan kända förslag om en intern barnombudsman, en visselblåsarfunktion och samarbete med BRIS (Barnens rätt i samhället). Han bedyrar att ett enda fall där ett barn far illa är för mycket och flaggar för att frågorna kommer upp på Riksidrottsmötet som börjar 19 maj.

Bra! Men det känns som om de känsliga tårna på idrottsrörelsens högsta fötter är trampade på. Och det hela blir inte precis bättre av att attityden från denna och tidigare regeringar är att titta bort. Förklaringen man ger är att folkrörelsen idrotten inte ska styras av klåfingriga politiker. Det senare är sant på så vis att en minister inte ska in och styra detaljer.

Men mycket handlar om attityder och om man faktiskt vill nå resultat. Innan det blev kriminellt att slå sina barn fanns det de som tyckte att man inte skulle in och peta i familjesfären. Idag är det inte många som intar den attityden. Jag vet att det finns de som tycker att jag svingar vilt här, men poängen är att våga göra något konkret – inte minst för att få fram attitydförändring.

Det är bedrövligt att Ida Marko-Vargas på träning skulle tvingas möta den person som utnyttjat henne för att föreningen var för feg för att se till att tränaren försvann. Att det ska vara kortare preskriptionstid för en unge som blivit utsatt för övergrepp än vad det exempelvis är för en vuxen människa som känner sig kränkt av en tidning känns helt galet.

Björn Eriksson bemötte som sagt inte Patrik Sjöbergs anklagelser, men han säger att Sjöberg brinner och drivs av att göra saker bättre och att då ”åker småfåglarna med i kanonsalvorna”.

Alla Sjöbergs uttalanden är inte genomtänkta, men tack och lov för människor som brinner. Vem skulle annars sätta eld i baken på de som har makten att förändra?

Halv skjorta i Karlshamn

Underbart med den äldre mannen som bjöd på sig själv i veckan och berättade genom sin bror på Facebook att han köpt en halv skjorta på torget i Karlshamn! Det fanns helt enkelt inget tyg på ryggen, upptäckte han när han kom hem. Förstås hade försäljaren försvunnit innan det fanns chans att få rätt. Var vaksam i Karlshamn skulle man kunna säga. Den lurade kunden sägs bara skratta åt eländet.

Kuku hemma igen

Det blev privatpersoner som fick ta saken i egna händer när en stackars papegoja hade suttit i ett träd, attackerad av råkor i några dagar i Bunkeflostrand. Djurambulansen kunde inte hjälpa till utan bad allmänheten om hjälp. Nu till slut är den snart tre år gamla grå jakon Kuku lyckligt hemma igen, rapporterar Sydsvenskan, trött och hungrig men väl omhändertagen av Carina Jakobsson i Klagshamn.

 

Värmen är här

Veckans bästa nyhet måste väl ändå vara att vårvärmen äntligen är här. Prognoserna visar mellan 14 och 19 grader för sydsverige under kommande vecka. Kan man nu äntligen börja förpassa täckjackor och stövlar längst in i garderoben så är bara det en högvinst känns det som.

Katrin Säfström
Katrin Säfström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag