Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Katrin Säfström

Så får du hela Sydsverige i mobilen

Vem nöjer sig med att få reda på stora nyheter långt efter att de hänt? I stort sett ingen i dag. Appar i mobilen ger oss full koll direkt.

Vid tiotiden på fredagskvällen hämtade vi upp en kompis i Stockholms innerstad. Så var bilen fullpackad med människor och packning och vi förberedde oss på nattkörning upp till Åre för en härlig fjällvecka.

Det var den 28 februari 1986 och det som hände dryga timmen senare i samma stadsdel vi just lämnat hade vi ingen aning om. Vi lyssnade på musik från kassettband och förresten hade inte Sveriges radio några nattliga nyhetssändningar på den här tiden. Känslan när vi klev in på ett nattöppet fik någonstans i Hälsingland och möttes av sorgmusik flera timmar senare andades förvirring och chock. Statsminister Olof Palme hade blivit skjuten.

Stoppa pressarna

I en helt annan del av landet hade mina kommande jobbarkompisar på en av landets mindre morgontidningar lagt sista handen vid lördagens papperstidning. Den legendariska nattchefen dröjde sig kvar, som han så ofta gjorde. Upptäckte därför den stora nyheten, fick sin enda chans i yrkeslivet att springa nerför de hala trapporna till tryckeriet och ropa ”Stoppa pressarna”, kalla in folk som hunnit hem och i raketfart göra en ny upplaga av morgontidningen. Arbetsinsatsen skulle komma att hyllas i decennier, även när tidningen hade lagts ner och nattchefen själv gått ur tiden. Resultatet finns förstås kvar, hos Kungliga biblioteket i Stockholm och i allas minnen, hos de som var med och hos de som möttes av rubrikerna.

Det var verkligen en annan tid även om det ibland inte känns som så länge sedan. 

Även om vi fortfarande älskar våra papperstidningar så vet vi att den typen av nyhetsförmedling inte fungerar som enda kanal längre. Att vi i dag vill veta snabbt, att vi inte kan vänta till i morgon med det som berör mest. Att det är fantastiskt att ha hela världen med sig i mobilen.

Härom kvällen satt jag hemma i Malmö och tyckte att det luktade brandrök. Kollade förstås, som man gör, ut genom fönstret och i portuppgången, samtidigt som det kom en push-notis i telefonen från Kvällsposten om en brand. Så bra, då visste jag ju och kunde fortsätta kolla på tv i en play-kanal.

Att ha Kvällspostens app i mobilen ger störst chans att få grepp om vad som händer i Sydsverige, var man än befinner sig. Där har man möjligheten att välja vilka typer av nyheter man vill bli uppmärksammad på och få notiser om så att man inte behöver känna sig invaderad av information som inte är relevant. 

Vi vet dessutom att den som har vår app nedladdad kommer tillbaka för att läsa mer och blir ofta nyfiken på fler artiklar. Det är precis det som är, och alltid har varit, vårt uppdrag och vår ambition – att beröra och nå så många vi bara kan. Självklart går det att ladda ner KvP-appen både i en Iphone och i en Androidtelefon. Välkommen!

 

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!