Katrin Säfström

Så får du hela Sydsverige i mobilen

Publicerad

Vem nöjer sig med att få reda på stora nyheter långt efter att de hänt? I stort sett ingen i dag. Appar i mobilen ger oss full koll direkt.

Vid tiotiden på fredagskvällen hämtade vi upp en kompis i Stockholms innerstad. Så var bilen fullpackad med människor och packning och vi förberedde oss på nattkörning upp till Åre för en härlig fjällvecka.

Det var den 28 februari 1986 och det som hände dryga timmen senare i samma stadsdel vi just lämnat hade vi ingen aning om. Vi lyssnade på musik från kassettband och förresten hade inte Sveriges radio några nattliga nyhetssändningar på den här tiden. Känslan när vi klev in på ett nattöppet fik någonstans i Hälsingland och möttes av sorgmusik flera timmar senare andades förvirring och chock. Statsminister Olof Palme hade blivit skjuten.

Stoppa pressarna

I en helt annan del av landet hade mina kommande jobbarkompisar på en av landets mindre morgontidningar lagt sista handen vid lördagens papperstidning. Den legendariska nattchefen dröjde sig kvar, som han så ofta gjorde. Upptäckte därför den stora nyheten, fick sin enda chans i yrkeslivet att springa nerför de hala trapporna till tryckeriet och ropa ”Stoppa pressarna”, kalla in folk som hunnit hem och i raketfart göra en ny upplaga av morgontidningen. Arbetsinsatsen skulle komma att hyllas i decennier, även när tidningen hade lagts ner och nattchefen själv gått ur tiden. Resultatet finns förstås kvar, hos Kungliga biblioteket i Stockholm och i allas minnen, hos de som var med och hos de som möttes av rubrikerna.

Det var verkligen en annan tid även om det ibland inte känns som så länge sedan. 

Även om vi fortfarande älskar våra papperstidningar så vet vi att den typen av nyhetsförmedling inte fungerar som enda kanal längre. Att vi i dag vill veta snabbt, att vi inte kan vänta till i morgon med det som berör mest. Att det är fantastiskt att ha hela världen med sig i mobilen.

Härom kvällen satt jag hemma i Malmö och tyckte att det luktade brandrök. Kollade förstås, som man gör, ut genom fönstret och i portuppgången, samtidigt som det kom en push-notis i telefonen från Kvällsposten om en brand. Så bra, då visste jag ju och kunde fortsätta kolla på tv i en play-kanal.

Att ha Kvällspostens app i mobilen ger störst chans att få grepp om vad som händer i Sydsverige, var man än befinner sig. Där har man möjligheten att välja vilka typer av nyheter man vill bli uppmärksammad på och få notiser om så att man inte behöver känna sig invaderad av information som inte är relevant. 

Vi vet dessutom att den som har vår app nedladdad kommer tillbaka för att läsa mer och blir ofta nyfiken på fler artiklar. Det är precis det som är, och alltid har varit, vårt uppdrag och vår ambition – att beröra och nå så många vi bara kan. Självklart går det att ladda ner KvP-appen både i en Iphone och i en Androidtelefon. Välkommen!

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen
Katrin Säfström
Katrin Säfström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag