Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Katrin Säfström

Nu flyger vedträna över hela Sverige

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det har börjat trilla in vedträn hos Boverket i Karlskrona. Nogsamt adresserade klabbar från ilskna människor runtom i landet som på det här sättet protesterar mot nya regler för vedeldning.

Det finns ingen hejd på upprördheten och på drygt en månad har Facebook-gruppen "Vedspisupproret" samlat 14 000 medlemmar.

Bara för att klargöra: Jag har både en gammal vedspis och en ny braskamin hemma.  Jag har bott på landsorten i halva mitt liv och har full koll på dåligt bredband, glesa bussturer och allt annat som är vardag i glesbygd. Och jag älskar att elda, för trivselns skull men också när strömavbrotten blir långa och kylan smyger sig in. 

Men något är märkligt med det senaste stenhårda debattläget om just vedspisarna. Sällan har så många missuppfattningar hunnit sprida sig på bästa fake news-sätt. Somliga tycks tro att de svenska vedspisarna är för evigt hotade, att myndigheterna nu kommer med yxor och hackor för att hugga bort gamla Husqvarna-klenoder i gjutjärn. Och kvar i de rensade köken står vi tvärdumma svenskar och bugar för överheten. Inte konstigt med upprorsläge alltså.

De nya reglerna kommer från EU, och har anammats av svenska politiker och myndigheter. Bakgrunden är att gamla vedspisar anses vara mer miljöfarliga än moderna och att gamla spisar därför inte bör sättas in i nya hus utan koll på vad de släpper ut. Den som däremot redan har en gammal vedspis där hemma kan lugnt elda vidare. 

 

KATRIN SÄFSTRÖM: Se vapenamnestin som en möjlighet 

 

Det här borde inte vara så kontroversiellt kan man tycka. Vem skulle exempelvis slåss för att få anlägga en gammal brunnstyp när man bygger nytt hus? Vem skulle tycka att det vore en fullständig självklarhet att släppa ut sitt avlopp på det sätt som man gjort i generationer?

Någonstans känns det som att det här handlar om någonting helt annat än vedspisar. 

Jo, jag kan förstå att man kan tycka att kulturminnesvärda gjutjärnspjäser borde få leva även i nya hus, att det är konstigt att Boverket inte har regler för kakelugnar eller vedpannor utan bara riktar in sig på spisar. Allt det där är begripligt, men inte så uppseendeväckande att storleken av en mindre småstad samlat krafterna i ett nätuppror och funderar över hur mycket porto man behöver för att skicka vedträn till tjänstemän och politiker. 

Debatten har gått hög om klåfingrighet från Stockholm. Att makthavarna sitter där i sina uppvärmda lägenheter och inte fattar något alls av glesbygdens rustning inför krig och andra energibristkatastrofer. Lite märklig argumentation eftersom Boverket finns i blekingska Karlskrona och bostadsminister Peter Eriksson själv bor i Norrbotten och dessutom eldar med ved. (Förstås har även han fått vedträn skickade till sig.)

Sedan upproren briserat har Boverket och politikerna häpet backat på vissa punkter. Den ursprungliga skrotningspremien för vedspisar har man skippat eftersom människor uppenbarligen såg framför sig en fullständig utrensning av gamla spisar - och risk för brottslighet eftersom det plötsligt skulle finnas incitament för oärliga människor att lämna in vedspisar för skrotning. Ja det finns ingen hejd på teorierna.

 

KATRIN SÄFSTRÖM: LSS – ett ständigt pågående drama 

 

Debatten har också handlat om det ohållbara i att Sveriges alla kommuner nu ska få uppdraget att inspektera och godkänna nya eldningsanläggningar, att det skulle innebära mer byråkrati. Men hallå, det gör ju redan flera kommuner i dag! Jag vet, eftersom min spis just blivit granskad.

Som sagt, det måste handla om något helt annat. För det är inte rimligt att 14 000 upprörda personer tycker att det är en ödesfråga för landet att den som bygger ett nytt hus inte får installera en gammal vedspis utan restriktioner. 

Det känns mer som om det är den svenska upprördheten över detaljreglering och myndighetsmani som vaknat. Den som vi så gärna förfäktar när vi är här hemma. Men som vi efterfrågar när vi är utomlands och saker inte riktigt funkar som vi är vana vid: "Varför är det ingen ordning, som det är hemma?"

Olika forskare har uttalat sig om risker med vedeldning. Det finns de som menar att frågan är alldeles för dåligt utredd och att det till och med kan vara hälsofarligt att bo i hus med gamla eldstäder. Oavsett vilket kan det inte vara fel med forskning, med teknisk utveckling, miljötänk och förändring - och lite sansad glöd i debatten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!