Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Katrin Säfström

Från vänsterhänthet till hets och folkmord

Publicerad

”Javisst, jag fixar det med vänster hand!”

Glatt levererar jag besked till mannen i mitt liv utan att tänka mig för. Ända tills jag ser hans mulna reaktion över mitt ogenomtänkta ordval.

Han är vänsterhänt nämligen, och mer än van vid alla möjliga nedsättande uttryck som har med vänsterhänder att göra, utsatt för extraundervisning i skolan för att han skrev så ”fult”.

Just i dag är det de vänsterhäntas dag, som firas över stora delar av världen för 28:e gången. Faktauppgifterna skiljer en del, men ungefärligt skulle man våga påstå att drygt tio procent av befolkningen i världen är vänsterhänt. Med all sannolikhet är siffran högre eftersom människor i generationer tvingats sluta använda vänster hand. Och en av sajterna som agerar för vänsterhäntas sak förklarar ökningen med att det nu är mer socialt acceptabelt.

Mer socialt acceptabelt? Man hisnar nästan över hur det varit möjligt att behandla små barn som om de vore utsända av djävulen för att de darrande greppat pennan med vänster hand i småskolan. Fördomar som funnits sedan urminnes och biblisk tid, exempelvis illustrerat av att Eva och Adams son Kain sägs ha dödat sin bror Abel med vänster hand. Men också med en mängd andra idéer inom olika kulturer och religioner om att vänsterhänthet är hedniskt och smutsigt. 

Sådana extremt pinsamma dumheter! Precis så avskyvärda som fördomar - om människor som inte följer normen - alltid är. 

Just i dag är det också dags för Trelleborg Pride, förhoppningsvis med flera tusen deltagare som tågar och manifesterar tolerans och människovärde. Men alla är inte med på att människor måste få vara som de är. I förra veckan, precis som inför förra årets Pride i staden, brände nazistiska Svenska Motståndsrörelsen (NMR) regnbågsflaggor och markerade stolt i sociala medier att man minsann agerat.

Så nöjd kan man alltså känna sig över att kränka andra.

Just nu kör SVT:s Kunskapskanalen en serie om vår mänskliga hjärna. Om hur hjärnan faktiskt upplever smärta när vi blir utstötta och nedvärderas. Om hur vi väljer att väja för det eller de som är annorlunda och därför riskerar avhumanisera människor som inte är exakt som vi. I förlängningen en förklaring till hur till synes vanligt hyggligt folk kan gå från att mobba andra till att indirekt och direkt delta i folkmord och förintelse.

Man kan tycka att steget är långt ifrån fördomar om vänsterhänthet till aktioner mot människor med olika sexuell läggning, ren rasism och folkmord. Att allt inte renderar förföljelser och faror för de som blir utsatta. Visst är det så. 

Men i grunden handlar det om samma sak och därmed om något mycket större. Om hur extremt viktigt det är att behålla sin känsla för humanitet när flockropen skallar – den enda försäkringen mot fördomsfull och illasinnad propaganda.

Så, jag har lärt mig att saker som görs med vänster hand inte är något man slarvar över, bara annorlunda jämfört med normen.

Katrin Säfström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag