Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Katrin Säfström

Från vänsterhänthet till hets och folkmord

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Javisst, jag fixar det med vänster hand!”

Glatt levererar jag besked till mannen i mitt liv utan att tänka mig för. Ända tills jag ser hans mulna reaktion över mitt ogenomtänkta ordval.

Han är vänsterhänt nämligen, och mer än van vid alla möjliga nedsättande uttryck som har med vänsterhänder att göra, utsatt för extraundervisning i skolan för att han skrev så ”fult”.

Just i dag är det de vänsterhäntas dag, som firas över stora delar av världen för 28:e gången. Faktauppgifterna skiljer en del, men ungefärligt skulle man våga påstå att drygt tio procent av befolkningen i världen är vänsterhänt. Med all sannolikhet är siffran högre eftersom människor i generationer tvingats sluta använda vänster hand. Och en av sajterna som agerar för vänsterhäntas sak förklarar ökningen med att det nu är mer socialt acceptabelt.

Mer socialt acceptabelt? Man hisnar nästan över hur det varit möjligt att behandla små barn som om de vore utsända av djävulen för att de darrande greppat pennan med vänster hand i småskolan. Fördomar som funnits sedan urminnes och biblisk tid, exempelvis illustrerat av att Eva och Adams son Kain sägs ha dödat sin bror Abel med vänster hand. Men också med en mängd andra idéer inom olika kulturer och religioner om att vänsterhänthet är hedniskt och smutsigt. 

Sådana extremt pinsamma dumheter! Precis så avskyvärda som fördomar - om människor som inte följer normen - alltid är. 

Just i dag är det också dags för Trelleborg Pride, förhoppningsvis med flera tusen deltagare som tågar och manifesterar tolerans och människovärde. Men alla är inte med på att människor måste få vara som de är. I förra veckan, precis som inför förra årets Pride i staden, brände nazistiska Svenska Motståndsrörelsen (NMR) regnbågsflaggor och markerade stolt i sociala medier att man minsann agerat.

Så nöjd kan man alltså känna sig över att kränka andra.

Just nu kör SVT:s Kunskapskanalen en serie om vår mänskliga hjärna. Om hur hjärnan faktiskt upplever smärta när vi blir utstötta och nedvärderas. Om hur vi väljer att väja för det eller de som är annorlunda och därför riskerar avhumanisera människor som inte är exakt som vi. I förlängningen en förklaring till hur till synes vanligt hyggligt folk kan gå från att mobba andra till att indirekt och direkt delta i folkmord och förintelse.

Man kan tycka att steget är långt ifrån fördomar om vänsterhänthet till aktioner mot människor med olika sexuell läggning, ren rasism och folkmord. Att allt inte renderar förföljelser och faror för de som blir utsatta. Visst är det så. 

Men i grunden handlar det om samma sak och därmed om något mycket större. Om hur extremt viktigt det är att behålla sin känsla för humanitet när flockropen skallar – den enda försäkringen mot fördomsfull och illasinnad propaganda.

Så, jag har lärt mig att saker som görs med vänster hand inte är något man slarvar över, bara annorlunda jämfört med normen.