Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Katrin Säfström

Det är viktigt med en korrekt rättegång

Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Idag börjar rättegången mot Peter Madsen. Foto: PRESSBILD

Idag börjar rättegången mot Peter Madsen. Den man som har fått personifiera ondskan själv i ett rättsfall som redan innan domen har fallit gått till historien som något av det värsta vi hört talas om.

Det har gjort ont att som journalist rapportera om det här mordet, erfarna poliser berättar att de berörts på djupet och alltihop känns obegripligt för oss alla. Mitt i detta finns sympatin för Kim Walls anhöriga och sorgen över att en ung kvinna inte kunde få göra sitt jobb, leva sitt liv.

I tisdags publicerade Kvällsposten ett längre dokument om fallet, och som våra reportrar konstaterade där har det släppts ovanligt många detaljer under hela polisutredningen. Vi vet redan en hel del om polisens arbete och åklagarens bevisläge. Allt pekar emot Madsen, flera experter har också uttalat sig om hans skuld och vi kan var och en av oss känna vittringen av straff och hämnd. Att han är skyldig och ska ha sin dom.

Det här är inget märkligt, allt som hittills presenterats leder i den riktningen. Men så otroligt viktigt att den här rättsprocessen får tas i rätt ordning, inte för Peter Madsens skull utan för oss alla. Att samhället visar att det står upp och klarar av att utreda även det värsta av brott. Att folkdomstolens tvärsäkerhet inte får vara det som tar över utan att juridikens professionalitet får gälla. 

Trovärdiga rättsinstanser är fundament i ett civiliserat samhälle, godtycklighet det som raserar. Det har vi sett genom historien, alltifrån 1600-talets häxprocesser till nämndemannahaveriet i Solna i veckan. Man måste kunna lita på rättssamhället.

Vi har skrivit och rapporterat mycket om det här fallet och givetvis blir det ännu mer nu när rättegången drar i gång. En del tycker att det blivit för mycket, andra vill veta hur det kunde hända och vill veta mer. Inte sällan fungerar massmedier i sådana här situationer som något att hålla i. Då är det givetvis viktigt att det blir rätt, både fakta- och tonmässigt. 

Vi fick erfara det på Kvällsposten för en tid sedan när vi hade rubriken ”Peter Madsens liv i spillror”. Vi fick reaktioner om att vi därmed stod på Madsens sida, tyckte synd om honom. Rubriken får väl sägas vara faktamässigt korrekt men tonmässigt bedrövlig, något som såväl vår utgivare Thomas Mattsson beklagat och vi som ledning i Malmö bett om ursäkt för i sociala medier där kritiken framfördes. Man ska hålla rätt ton i de här lägena. Ibland misslyckas vi tyvärr. Så var det den här gången.

Samtidigt är det oundvikligt att rapportera om ett brott som detta utan att man rör upp känslor hos anhöriga och närstående. För den som inte varit nära ett mordoffer är det omöjligt att sätta sig in i situationen att i sin sorg se sitt mördade barn omskrivet över hela världen. Familjen har via sin präst förklarat att fonden man skapat för att föra Kim Walls mission vidare är viktigare än rättsaken. Att oavsett vilket straff som utdöms får de inte sin dotter och syster tillbaka. 

Vår uppgift är att berätta så mycket vi vet eftersom intresset och empatin är stor, men samtidigt balansera orden. Och att berätta om Kim Walls insatser. För som hennes mamma Ingrid uttryckte vid en minnesstund:

– Mänskligheten har behov för fler modiga kvinnor som Kim, som gav röst till de svaga och gjorde den här planeten till en bättre plats att leva på.

Den avskyvärda historien på u-båten ger oss också insikter om att det är svårt att förstå vad vissa människor är kapabla till. En av Peter Madsens kolleger träffade honom bara timmar innan han gav sig av den där dagen och säger att han uppfattade honom som helt normal. När han plockades upp ur havet efter att ha sänkt u-båten fanns heller inte tecken på vad som skett. Och de människor som nu berättar att Madsen fantiserade om att begå ett grovt brott säger att de aldrig trodde honom.

Sju månader har gått. Nu är det dags att vi kommer närmare sanningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!