Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGKvällspostens chefredaktör Katrin Säfström. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Idag börjar rättegången mot Peter Madsen. Foto: PRESSBILDIdag börjar rättegången mot Peter Madsen. Foto: PRESSBILD
Idag börjar rättegången mot Peter Madsen. Foto: PRESSBILD
Katrin Säfström

Det är viktigt med en korrekt rättegång

Publicerad

Idag börjar rättegången mot Peter Madsen. Den man som har fått personifiera ondskan själv i ett rättsfall som redan innan domen har fallit gått till historien som något av det värsta vi hört talas om.

Det har gjort ont att som journalist rapportera om det här mordet, erfarna poliser berättar att de berörts på djupet och alltihop känns obegripligt för oss alla. Mitt i detta finns sympatin för Kim Walls anhöriga och sorgen över att en ung kvinna inte kunde få göra sitt jobb, leva sitt liv.

I tisdags publicerade Kvällsposten ett längre dokument om fallet, och som våra reportrar konstaterade där har det släppts ovanligt många detaljer under hela polisutredningen. Vi vet redan en hel del om polisens arbete och åklagarens bevisläge. Allt pekar emot Madsen, flera experter har också uttalat sig om hans skuld och vi kan var och en av oss känna vittringen av straff och hämnd. Att han är skyldig och ska ha sin dom.

Det här är inget märkligt, allt som hittills presenterats leder i den riktningen. Men så otroligt viktigt att den här rättsprocessen får tas i rätt ordning, inte för Peter Madsens skull utan för oss alla. Att samhället visar att det står upp och klarar av att utreda även det värsta av brott. Att folkdomstolens tvärsäkerhet inte får vara det som tar över utan att juridikens professionalitet får gälla. 

Trovärdiga rättsinstanser är fundament i ett civiliserat samhälle, godtycklighet det som raserar. Det har vi sett genom historien, alltifrån 1600-talets häxprocesser till nämndemannahaveriet i Solna i veckan. Man måste kunna lita på rättssamhället.

Vi har skrivit och rapporterat mycket om det här fallet och givetvis blir det ännu mer nu när rättegången drar i gång. En del tycker att det blivit för mycket, andra vill veta hur det kunde hända och vill veta mer. Inte sällan fungerar massmedier i sådana här situationer som något att hålla i. Då är det givetvis viktigt att det blir rätt, både fakta- och tonmässigt. 

Vi fick erfara det på Kvällsposten för en tid sedan när vi hade rubriken ”Peter Madsens liv i spillror”. Vi fick reaktioner om att vi därmed stod på Madsens sida, tyckte synd om honom. Rubriken får väl sägas vara faktamässigt korrekt men tonmässigt bedrövlig, något som såväl vår utgivare Thomas Mattsson beklagat och vi som ledning i Malmö bett om ursäkt för i sociala medier där kritiken framfördes. Man ska hålla rätt ton i de här lägena. Ibland misslyckas vi tyvärr. Så var det den här gången.

Samtidigt är det oundvikligt att rapportera om ett brott som detta utan att man rör upp känslor hos anhöriga och närstående. För den som inte varit nära ett mordoffer är det omöjligt att sätta sig in i situationen att i sin sorg se sitt mördade barn omskrivet över hela världen. Familjen har via sin präst förklarat att fonden man skapat för att föra Kim Walls mission vidare är viktigare än rättsaken. Att oavsett vilket straff som utdöms får de inte sin dotter och syster tillbaka. 

Vår uppgift är att berätta så mycket vi vet eftersom intresset och empatin är stor, men samtidigt balansera orden. Och att berätta om Kim Walls insatser. För som hennes mamma Ingrid uttryckte vid en minnesstund:

– Mänskligheten har behov för fler modiga kvinnor som Kim, som gav röst till de svaga och gjorde den här planeten till en bättre plats att leva på.

Den avskyvärda historien på u-båten ger oss också insikter om att det är svårt att förstå vad vissa människor är kapabla till. En av Peter Madsens kolleger träffade honom bara timmar innan han gav sig av den där dagen och säger att han uppfattade honom som helt normal. När han plockades upp ur havet efter att ha sänkt u-båten fanns heller inte tecken på vad som skett. Och de människor som nu berättar att Madsen fantiserade om att begå ett grovt brott säger att de aldrig trodde honom.

Sju månader har gått. Nu är det dags att vi kommer närmare sanningen.

Relaterade ämnen
Katrin Säfström
Katrin Säfström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag