Det danska skomärket Ecco har hamnat i blåsväder på hemmaplan. Anledningen är att företaget vägrat att lämna den ryska marknaden – trots Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina.
”Ska jag verkligen behöva byta märke eftersom ni insisterar på att vara kvar på den fascist-ryska marknaden?”
Så skriver näringslivsprofilen Jonathan SH Nielsen på Twitter och tillägger att han burit Eccos skor i 20 år.
Skojätten har valt att hålla sina 250 butiker i Ryssland öppna. Samtidigt har företag som Ikea, H&M och McDonald's bommat igen sin verksamhet i landet.
Ilskan i Danmark är stor. Enligt en opinionsundersökning tycker 7 av 10 danskar att Ecco ska lämna Ryssland men företaget försvarar sig och hävdar att det är för de anställdas skull man fortsätter ha öppet.
Men det biter inte. Stormen bara ökar i omfattning och nu har det börjat blåsa även kring det danska kungahuset. Ecco är nämligen kungliga hovleverantörer, och det samarbetet finns det inga planer på att avbryta.
Kommunikationschefen Lene Balleby sa härförleden att de ”självklart följer med i hur saker och ting utvecklar sig”. Men än har inget hänt.
Många undrar varför.
Enligt BT:s kungakorrespondent Jacob Heinel Jensen har det aldrig hänt att någon fråntagits titeln kunglig hovleverantör och det är inget som ska göras från den ena dagen till den andra.
”Men nu, två månader efter krigets start, står det klart att Eccos moraliska skrupler till att vara kvar i Ryssland inte överstiger företagets ekonomiska ambitioner”, rasar han i en krönika.
Jag har skrivit hundratals texter om det danska kungahuset. Nästan per automatik får jag flera mejl från personer som vill hylla drottning Margrethe och de andra medlemmarna i familjen.
”De är alla så äkta och genuina och håller sig alltid på det danska folkets sida”, skrev en läsare häromveckan efter en text om kronprinsessan Mary.
Jag kan hålla med, det är ofta som det danska kungahuset visar väldigt fina sidor. Framförallt är det kronprinsparet Frederik och Mary som engagerar sig i välgörenhet av olika slag. Och i veckan har prins Joachims hustru Marie varit i Kambodja i rollen som protektor för Folkekirkens Nødhjælp.
Men stormen kring Ecco väcker frågan hur beroende det danska kungahuset är av det danska näringslivets goda vilja?
Det är nämligen den kända danska familjen Kasprzak som äger Ecco. Hanni Toosbuy Kasprzak är god för 22 miljarder kronor och hela familjen har täta band till kungahuset.
När prins Joachim och grevinnan Alexandra gifte sig var det familjen Kasprzak som tog initiativet till att starta en insamling till paret så att de kunde restaurera slottet Schackenborg. 18 miljoner kronor samlades in. Och när prins Joachim hade för dålig ekonomi för att driva Schackenborg sålde han slottet till en nyupprättad fond för 135 miljoner. Ordförande i fonden som köpte slottet av prins Joachim, och därmed gjorde honom förmögen, var Ecco Holdings vd Søren Dalsgaard Stier.
Till detta kan också läggas att när prinsen och hans familj är hemma på besök i Danmark får de lov att bo i Shackenborg slott hur mycket de vill. Trots att de har sålt det.
En som inte tror att kungafamiljen kan klippa banden till Ecco är Søren Jakobsen. Han är kungahusexpert och har skrivit flera böcker om Danmarks rikaste familjer.
– Om de skulle göra det är det mycket uppseendeväckande. För trådarna mellan kungahuset och Ecco är så många att de i det närmaste utgör ett helt rep, sa han till BT häromdagen.
Christoph Ellersgaard, professor vid Handelshögskolan CBS i Köpenhamn, har forskat kring den danska makteliten. Han tycker det är problematiskt med så nära relationer mellan kungahuset och de allra rikaste.
– Tjänster och gentjänster hade garanterat mött kritik om det skett i vanlig statsförvaltning. När kungahuset delar ut hederstitlar är det för att man gjort något bra för Danmark. Men om man börjar dela ut titlar mot bakgrund av gåvor till kungahuset blir det ett problem, har han tidigare sagt.
Det kommer också negativa mejl när jag skriver om kungahuset. Ofta handlar det om pengar.
Varför ska kungligheter få leva ett lyxigt liv med hjälp av statliga medel? Många tycker det är otidsenligt.
Jag tycker det kan finnas plats för kungar och drottningar i ett modernt danskt eller svenskt samhälle. Men rollen som kunglighet bör inte användas som en grundplåt för att utöka sin personliga förmögenhet.
Drottning Margrethe och flera andra av familjens medlemmar har fördömt Rysslands invasion. Kronprinsessan Mary har sagt att ”våra tankar går till det ukrainska folket och de barn och vuxna som känner oro för framtiden”.
Nu är det dags för den danska kungafamiljen att visa att de menar allvar med sina fina ord, och kapa de indirekta banden till Ryssland.
Det är dags att visa sig från den sidan som så många tycker om och respekterar.