Jakob Kjelldén

När får vi en egen Harry och Meghan-skandal?

Harry och Meghans uppbrott är en drömstory för en kvällstidningsjournalist.
Foto: JOE PUGLIESE / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Joachim och Harry. Båda två i skuggan av sina storebröder.
Foto: HANNE JUUL / STELLA PICTURES BB

Nyfiket följer jag soppan kring Harry och Meghans uppbrott från det brittiska kungahuset. 

Kvällstidningsmurveln i mig vrålar ”Åh, tänk att få bevaka en sån story!”

Kanske händer det mer förr än senare – det gnisslas nämligen en hel del i det danska kungahuset.

Hur länge dröjer det innan prins Joachim gör en Harry?

Hur hamnade jag här? 

Den tanken slog mig häromveckan när jag skrev ännu en text om det danska kungahuset. 

Det var kanske min tvåhundrade i ordningen. Den här handlade om drottning Margrethes påskfirande. Hon målade ägg tillsammans med kronprinsfamiljen på Marselisborg slott.  

Pysmys. En bagatell i kosmos. Väldigt uppskattat av läsarna. 

Men jag skulle ju bli sportjournalist! Inte skriva om en drottning som målar ägg med sina barnbarn. 

Men saker går inte alltid som man tänkt och med tiden har jag blivit väldigt fascinerad och intresserad av det här med prinsar, prinsessor och allt som hör till. 

Det är oftast mot Danmark jag tittar. Där finns ett kungahus med en drottning som röker. 

Det sägs att Margrethe privatimporterar starka, filterlösa cigaretter från Grekland av märket Karelia. De innehåller så mycket tjära att de är förbjudna att säljas i de danska kioskerna.

Jag vet inte om det är sant. Men jag väljer att tro på det. 

Det danska kungahuset är lite mer rock'n'roll än det svenska, det är i alla fall vad jag intalar mig när jag nu skriver text nummer 201. 

Men så ser jag en nyhetsflash i telefonen. Den handlar om Meghan Markle och hennes Harry, den brittiska prinsen som inte längre är prins. 

Ja, ni känner till soppan. Det har gått ett år sedan Meghan och Harry lämnade hovet men efter en intervju med Oprah Winfrey är sprickan mellan paret och det brittiska kungahuset större än någonsin.

De hårda orden haglar. Jag läser att en brittisk hovexpert jämställer Harry och Megans agerande med att ”kasta in en enorm bomb in i hjärtat av institutionen”.

Det danska kungahuset framstår plötsligt som DR:s pigekor (flickkör) i jämförelse. 

Men kan något liknande hända i Danmark? Ja, faktiskt. I alla fall om man lyssnar på Søren Jakobsen. 

Han är nestor bland de danska kungahusexperterna och om man ska tro honom är det inte långt borta att prins Joachim kastar in den kungliga handduken. 

På många sätt delar prins Joachim och Harry livsöde. Båda två står i skuggan av sina äldre bröder och båda har lämnat sina hemländer. 

Nu är prins Joachim i blåsväder. Sedan han flyttade till Paris har hans och hustrun Maries utgifter ökat rejält. Från 2,6 miljoner kronor 2019 till 6,3 miljoner kronor 2020.

6,3 millar på ett år. Det är inte illa. Eller är det så dyrt att leva i Paris? 

Kungahusexperten Søren Jakobsen reagerade i alla fall. 

– Det var ett enormt hopp i utgifter. Det verkar egendomligt och jag törs inte gissa vad de använt pengarna till, sa han till Se og Hør när han fick höra om pengarullningen. 

Han är helt övertygad om att det inte var prins Joachims beslut att flytta till Paris. 

– Det är drottningen och kronprinsparet som har fått honom till att dra sig tillbaka och ta uppdraget i Paris. Prins Joachim vet att klockan är slagen, har han sagt. 

Klockan är slagen. Starka ord. Ödesmättade. 

Plötsligt slår det mig. Är jag taskig som i smyg går och hoppas på en skandal och en spricka även i det danska kungahuset?

Jag vet inte. Kanske. 

Men samtidigt. Hela den kungliga cirkusen går väl att jämställa med en dokusåpa? Och vem tittar på Paradise Hotel med förhoppningen att alla ska vara rörande överens om allt och säga snälla saker till varandra? 

Dessutom får deltagarna i den kungliga dokusåpan bra betalt. Prins Joachim får över fem miljoner kronor om året i apanage, trots att han knappt utför några kungliga plikter alls. Hans mamma drottningen har närmare 130 miljoner kronor till sitt förfogande årligen.

De klarar nog av att en simpel kvällstidningsmurvel hoppas kunna skriva om något mer spännande än äggmålning. 


Tre anledningar...

...till att många danskar älskar sitt kungahus.


1. Öppenheten

Det danska hovet har hittat en bra balans i sociala medier när de framställer den danska kungafamiljen. Man får små inblickar i det dagliga arbetet men även när det flamsas och tramsas. 


2. Folkligheten

Det är ingen tillfällighet att drottning Margrethe röker en cigg under sommarträffen med barnbarnen eller att kronprins Frederik öppnar en kall Carlsberg efter att han sprungit ett motionslopp. Den danska kungafamiljen är noga med att framstå lite som alla andra. Och det lyckas de med. 


3. Kronprinsessan Mary

Danskarna får se allt mindre av sin älskade drottning Margrethe i officiella sammanhang. Nu är det kronprins Frederik och hans hustru Mary som möter danskarna ute i det offentliga. Mary har valt att sätta upp en hel del svåra ämnen som psykiskt välmående, HBTQ-rättigheter och klimatfrågor på dagordningen och många danskar jublar.