Zlatan Ibrahimovic menar att han skulle ha blivit behandlad annorlunda om han hetten Andersson eller Svensson. Foto: CARL RECINE / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic menar att han skulle ha blivit behandlad annorlunda om han hetten Andersson eller Svensson. Foto: CARL RECINE / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Federico Moreno

Zlatans ord om dold rasism - viktig lärdom för många av oss

Publicerad

Hade Zlatan behandlats annorlunda om han hetat Andersson eller Svensson?

Självklart.

I vårt idrottsland har de som springer och svettas invandrarbakgrund - pressrummet är kritvitt.

I en intervju med franska Canal Plus berättar Zlatan om hur svenska medier behandlat honom illa för att han inte är ”en Andersson eller Svensson”.

– Om jag hette så skulle de försvara mig även om jag rånade en bank, säger Zlatan.

I början av december skrev jag en krönika om att inte ens Zlatan välkomnades i Sveriges kritvita branscher.

När Malmösonen blommade ut i MFF var svensk elitfotboll fortfarande vit och homogen.

Talanger med invandrarbakgrund släpptes inte in

Svensk fotboll var väldigt annorlunda på den tiden.

Många talanger med invandrarbakgrund stängdes ute för att de inte ansågs passa in i den svenska modellen.

De få som nådde allsvenskan och A-landslaget ansågs ofta inte ens vara invandrare. På grund av sitt språk, sina namn och sin stil.

Idag ser åtminstone herrfotbollen annorlunda ut.

Men den mediebransch som Zlatan kritiserar är lika vit nu som då.

Det slår mig ofta när jag går på idrott i Sverige. De som springer och svettas eller boxas och kämpar med kroppen som insats för att lyckas här i livet, idrottarna, har ofta invandrarbakgrund.

Styrelse, skribenter och fotografer är helvita

Bland de som sitter i styrelsen, tränarna, skribenterna och fotograferna som delvis kan lyfta eller sänka dem, är det tvärtom. Helvitt.

På planen är det 2018.

På pressrummet rena rama Åsa-Nisse-filmen.

Betyder det att idrottare med invandrarbakgrund alltid är i underläge? Naturligtvis inte.

Lika lite som jag tror att en helvit styrelse eller pressläktare per automatik är synonymt med en grupp som ser ner på personer med invandrarbakgrund.

Men det spelar roll.

Alla skulle tryckas in i Zlatan-mallen

När Zlatan bröt upp den vita porten började både klubbar och medier leta efter andra svenskar med invandrarbakgrund. Men nu skulle de tryckas in i Zlatan-mallen.

Jag minns medieuppdrag där redaktörer sa att de gillade "kaxiga invandrare". De gjorde allt för att få in talangfulla Malmöspelare i Zlatan-mallen, fast de egentligen var väldigt olika människor.

Det här har inte med ondska att göra.

Det betyder snarare att de som har makten att öppna dörrar för andra eller att beskriva dem, gör det utifrån sin världsbild och sina intressen.

Det är vad Zlatan kallar "undercover rasism".

– Om jag var det (en Andersson eller Svensson), tro mig, då skulle de försvara mig. Även om jag skulle råna en bank skulle de försvara mig, säger Zlatan.

Det är en viktig lärdom för många med invandrarbakgrund i Sverige.

Att i vissa miljöer är de först och främst sedda som invandrare.

De trycks in i mallar.

Och det finns personer och grupper som kommer att vilja dra ner dem eller kasta ut dem.

På grund av bitterhet, avundsjuka eller ren rasism.

Genom att baktala dem, som när pappan i Zlatans juniorlag skrev ett brev om honom som han gav till alla andra spelare.

Eller genom politik.

Det betyder inte att svartskallar inte kan lyckas i Sverige om de inte är Zlatan.

Det är ett kallt konstaterande.

Att i de flesta miljöer i Sverige 2018 spelar svenskar med invandrarbakgrund varje dag på bortaplan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag