Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Federico Moreno

SD måste göra upp med sitt ljugande

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

SD kräver att ensamkommande som ljugit om sin ålder ska polisanmälas.

Ett magstarkt förslag av ett parti som använt lögner som politiskt verktyg.

SD i Malmö kräver att kommunen polisanmäler ensamkommande som fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.

”Fuskar man ska man polisanmälas”, säger kommunalrådet Magnus Olsson.

Låt den utan synd kasta första stenen, säger jag bara.

Eller tänkte SD anmäla sig frivilligt för sitt systematiska ljugande om Sverige och vad det kostat landet?

SD spred desinformation om Sverige

Om vi ser på desinformationen som SD spridit utomlands de senaste åren skulle man kunna tro att Jimmie Åkesson och hans vänner bytt ut blåsippan mot Pinocchios långnäsa som partisymbol.

Exempelvis när Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson i en debattartikel i Wall Street Journal svartmålade Sverige tidigare i år. Vårt land påstods bland annat ha förbjudit vissa kristna psalmer av hänsyn till icke-kristna invandrare.

Eller när partiet för två år sedan delade ut flygblad på ett 20-tal platser vid EU:s gräns och ljög om att Sverige bara kunde erbjuda flyktingar tält, att halalslakt ska förbjudas och att niqab och burka inte ska få användas på offentliga platser. Icke existerande förslag utan stöd.

M och S också skenheligt

Att ett parti med långt ifrån majoriteten av svenskarnas stöd dessutom signerade med ”The people of Sweden” var förstås märkligt, men desto allvarligare att ett riksdagsparti systematiskt sprider lögner om vårt land internationellt.

Det ger oroväckande signaler i en tid då Sverige och flera stora demokratier redan utsätts för allvarliga desinformationsattacker.

SD:s förslag om att polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder uppskriven (och som angett en annan ålder än sin verkliga för att slippa skickas tillbaka till exempelvis Afghanistan eller som ibland uppriktigt inte känt till sitt födelseår) påminner om andra svenska partiers skenhelighet som uppmärksammats den senaste tiden.

Till exempel Moderaternas förslag om att förbjuda tiggeri i Vellinge, samtidigt som partiet tigger om bidrag och gåvor.

Eller att Socialdemokraterna gjort miljonvinster på att sälja lotter på kredit till redan skuldsatta svenskar, vilket DN avslöjat. Det rimmar illa för ett parti som upprättat spelmonopolet i Sverige.

SD:s gruppledare skrev anonymt för hatsajt

SD:s politik tänker jag inte recensera. Inte andra partiers heller.

Men visst är det intressant att ett parti vars gruppledare skrivit anonymt för hatsajten Avpixlat, istället för att uppge sitt namn och stå för det han gjorde, vill polisanmäla ensamkommande som är äldre än de uppgett.

SD menar att det så kallade fusket kostar Sverige mycket pengar och att man kan få bukt med det genom polisanmälningar.

En idé som tycks fiska efter röster bland de som ser ensamkommande som ett hot.

Ett politiskt förslag som kan spä på den svartmålningen, genom att utmåla ensamkommande som lögnare.

Det är en lögn i sig.

Elitistiskt att ge sig på ensamkommande

SvD kunde redan i somras avslöja att drygt hälften av de som då genomgått en åldersbedömning och bedömts vara vuxna själva angivit att de skulle fylla 18 år i år. 

Jag kan till viss del själv förstå att människor som lämnat något de inte vill återvända till ljuger för att ha större chans att stanna.

När ett riksdagsparti med runt hundra miljoner kronor i statliga och kommunala partibidrag ger sig på ensamkommande är det ett uttryck för en elitism som SD:s väljare måste ha svårt att vara stolta över.

Utan att ljuga för sig själva.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!