I Östberga vädjar polisen till de boende att samarbeta med polisen, även om de känner rädsla för medlemmarna i det kriminella nätverket. Foto: Alex LjungdahlI Östberga vädjar polisen till de boende att samarbeta med polisen, även om de känner rädsla för medlemmarna i det kriminella nätverket. Foto: Alex Ljungdahl
I Östberga vädjar polisen till de boende att samarbeta med polisen, även om de känner rädsla för medlemmarna i det kriminella nätverket. Foto: Alex Ljungdahl
"Johan" har bott i Östberga i flera år: "Vi har sett de här kriminella växa upp från småpojkar till män. Det är deras familjer som förstör Östberga" Foto: Meli Petersson Ellafi"Johan" har bott i Östberga i flera år: "Vi har sett de här kriminella växa upp från småpojkar till män. Det är deras familjer som förstör Östberga" Foto: Meli Petersson Ellafi
"Johan" har bott i Östberga i flera år: "Vi har sett de här kriminella växa upp från småpojkar till män. Det är deras familjer som förstör Östberga"  Foto: Meli Petersson Ellafi
Federico Moreno

Så här ska ingen behöva leva i Sverige – men socialt utsatta områden går att rädda

Publicerad

Går Östbergahöjden att rädda?

Den frågan ska jag försöka besvara.

Det är en viktig fråga i en tid full av pågående tragedier där det blivit vardag att unga skjuts. Bara i region Stockholm har 93 skjutningar skett i år.

Det går inte att titta bort och tänka att det säkert bara sker på anonyma platser någonstans långt borta.

Det är våra barn som drabbas.

Men först måste vi veta vad det är som ska räddas.

Och från vad.

 

LÄS OCKSÅ: Östberga - Där förskolan tvingas gömma barnen medan en man skjuts ihjäl 

 

För alla områden har inte samma problem, samma uppbyggnad och isolering.

De har olika förutsättningar och möjligheter.

När vi klumpar ihop dem, då har vi slutat titta. När vi slutat titta, har vi börjat förlora.

Som journalist försöker jag besöka varje område ordentligt, lära känna det och få så många vittnesmål som möjligt. Inte utgå från att det är som någon annan plats jag bott på, besökt eller läst om.

Här syns klassklyftorna tydligare

Östbergahöjden är inte som någon annan plats i Sverige.

Det påminner delvis om Seved i Malmö. För sin centrala position, bara 3 kilometer från Globen och omringat av välbärgade stadsdelar. Men Stockholmsstadsdelen är mycket mer isolerad och tom på mötesplatser. Ställen som Botkyrka, Tensta och Rinkeby känns mycket mer centrala och levande. De bär sig själva.

Trots att Östbergahöjden inte har samma fattigdom som Seved syns klassklyftorna tydligare här.

Men det som utmärker stadsdelen mest är den makt som områdets kriminella nätverk har över invånarna.

Det innebär inte att man inte kan promenera lugnt i området, rasta hunden eller gå lugnt ute på kvällen. Tvärtom. Vi behöver inte teckna våra socialt utsatta områden som Mordor. Problemen är tillräckligt allvarliga ändå.

Våldet måste bort

I Östbergahöjden har många invånare fråntagits några av sina mest grundläggande demokratiska rättigheter. De tystas, får inte prata om vad de vill och flera har tvingats fly.

Så ska ingen behöva leva i Sverige.

Det här är ett alarmerande problem.

I Tensta sköts en eldsjäl nyligen i benen, i Hallonbergen höggs ett par ihjäl när de skulle vittna, på nätet lade kriminella upp ett videoklipp där de urinerar på en hiphop-artist.

Allt detta är en pågående attack på demokratin.

Så: går Östbergahöjden att rädda?

Ja, absolut.

Alla vi träffat i Östbergahöjden tror att området kan blomstra. Men först måste våldet bort. De efterlyser starkare polisnärvaro. En garanti för trygghetskänsla och symbol för vilka som har våldsmonopol i Sverige.

"Socialt utsatta områden går att rädda"

Dessutom efterlyser de fler mötesplatser för att ta tillbaka gatorna och torgen. För att skapa ett nytt samhälle.

Ja, socialt utsatta områden går att rädda.

Många invånare runtom i landet kämpar med just det.

Jag har sett dem. I Östberga, i Husby, i Tensta, i Botkyrka, i Seved.

De ger inte upp.

Så titta inte bort.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag