Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Federico Moreno

Moreno: Det är bisarrt hur romer behandlas

EU-migranternas läger tömdes i november förra året. Foto: Tomas Leprince

Förra veckan uppmärksammade Sverige romernas internationella dag - med att trakassera romska EU-migranter.

Svenska skolelever satt och läste om hur romer förtryckts genom historien.

Om hur Sverige utsatt romer för tvångsomhändertaganden och steriliseringar. Att romska barn inte fick gå i svensk skola förrän på 1960-talet.

Det var fredag och romska flaggor svajade vid kommunhuset i Malmö. Men några timmar tidigare, klockan 03, hade staden visat upp en helt annan sida. Mitt i natten tog de bort madrasser från romska EU-migranter som låg och sov utanför kommunhuset.

Det är värt att komma ihåg varför romerna var vid kommunhuset.

Det hela började i höstas när Malmö rev det största lägret för EU-migranter i Sverige.

 

Frågan var komplex för alla utom de enögda.

För den som kan hålla två olika tankar i huvudet fanns argument som talade både för och emot att romerna skulle avhysas:

• Emot avhysning: De fattiga EU-migranterna behövde någonstans att bo. Romernas stora problem i Europa är att de ständigt vräks. Något som svenska debattörer kritiserat när det hänt i exempelvis Frankrike men hyllat när det skett här hemma.

• För avhysning: Marken romerna ockuperade hade en privat ägare och lägret led av sanitära problem.

Att kommunen slängde ut romerna men inte erbjöd boendealternativ bröt mot internationella konventioner.

En genomgång av journalisten Elina Pahnke visar att kostnaden för att riva läget i höstas var minst 343 000 kronor. Pengar som hade räckt till att ge EU-migranterna plats på härbärge. Om man därtill räknar med de polisiära kostnaderna landade rivningen på strax över en miljon kronor.

När romerna inte längre hade någonstans att sova fick de bo i kulturhuset Kontrapunkts lokaler i Malmö.

Men förra veckan tvingade kommunen Kontrapunkt och Svenska kyrkan att stänga sina akutboenden för fattiga romer. De förstnämnda hotades med vite på 500 000 kronor, av brandsäkerhetsskäl, om romerna fortsatte att bo där. En halv miljon kronor. Ovanligt höga böter.

Malmö stad har visserligen inget ansvar att garantera välfärden för EU-migranter. Men de har inte heller någon rätt att göra det omöjligt för frivilliga organisationer att hjälpa fattiga romer.

EU-migranterna stod nu återigen på gatan.

De begav sig därför till kommunhuset för att demonstrera.

Då åkte polisen dit och beslagtog madrasser och andra ägodelar. Samtidigt delgavs en svensk frivilligarbetare misstanke om anordnande av olaglig demonstration. Polisen tog alltså för givet att romerna själva inte kan ha kommit på idén om manifestationen.

 

Romerna ville visa sitt missnöje. Enligt flera vittnen hade Stadshuset vägrat romska kvinnor att gå på de offentliga toaletterna vid receptionen.

Det är egentligen bisarrt hur romer som sitter och tigger småkronor på gatan behandlas, både av myndigheter och medborgare. Jag har ännu inte sett polis försöka vräka, eller medborgare gå fram och spotta, på banker som hjälper rika att tjuva undan miljarder skattekronor från landet (46 miljarder varje år).

Svenska elever måste inte längre sitta i klassrummet för att lära sig hur romer trakasserats genom historien. De behöver bara åka till Malmö.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!