Federico Moreno

Mördarna går fria – hjältarna åtalas

Publicerad

Mördarna går fria, hjältarna åtalas.

I många år har vi hyllat dem som hjältar. De som hjälpt medmänniskor att fly krig och  förföljelse. Raoul Wallenberg, Oscar Schindler, Harald Edelstam, fiskarna som hjälpte judar över sundet till Sverige under andra världskriget. 

Hur hade vi beskrivit deras gärningar om de varit aktiva i dag? Var hade de varit nu? 

Kanske i sal 4 på Malmö tingsrätt. 

Där åtalas nämligen SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två medarbetare misstänkta för människosmuggling, efter att de fört en femtonårig syrisk flykting till Sverige. 

Det  var under inspelningen av dokumentärserien Fosterland som SVT-teamet träffade femtonårige Abed. Han hade flytt krigshärjade Syrien ensam och försökte ta sig till Sverige där en farbror och kusin väntade på honom. Abed befann sig i Grekland, där förhållandena är så usla för flyktingar att Sverige inte längre avvisar asylsökande dit. Efter flera  misslyckade försök att ta sig vidare tänkte han göra nåt radikalt. Ställa sig på en bro, hoppa ner på en körande lastbil och ta sig in utan att chauffören märkte något. 

Men när han träffade SVT-teamet frågade Abed plötsligt om de inte kunde ta med honom till Sverige. I dag är han sjutton år, går på gymnasiet, pratar flytande svenska och har återförenats med sin familj. Slutet gott, allting gott? 

Inte riktigt. 

Att hjälpa en flykting in i Sverige kan nämligen leda till fängelse. Lagen säger att den som hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller  passera genom Sverige, annat EU-land eller Island, Norge, Schweiz eller Liechtenstein döms för människosmuggling till fängelse i högst två år. Om man dessutom tagit betalt för att ta hit flyktingen (vilket de hyllade danska fiskarna förresten gjorde under andra världskriget, ofta för en summa som motsvarade fyra månadslöner) kan straffet bli sex års  fängelse.

Skrupelfria flyktingsmugglare har varit i fokus sedan Europa tog emot omkring en miljon flyktingar 2015. Människor som hjälper, inte utnyttjar, sina medmänniskor har däremot inte rymts i historien. Allt har handlat om smugglarna som tjänar stora summor på att skicka ut desperata flyktingar i sjöodugliga båtar på Medelhavet eller trycka in dem i livsfarliga lastbilsutrymmen. Så har EU,  som försöker stoppa flyktingarna med alla möjliga medel, sluppit framstå som den stora skurken i dramat. Att EU stänger lagliga resvägar och inte låter flyktingar söka asyl från sina hemländer är en  viktig orsak till att så många människor tar sig hit på livsfarliga resor. 

Många svenskar förfäras över USA:s president Donald Trumps planer på att bygga en mur till Mexiko men glömmer att vi själva redan finansierar en mur via Turkiet. Ett land vars gränsvakter skjutit ihjäl syrier som varit på flykt, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.  Under tiden går mördarna i Syrien, Irak och Afghanistan som tvingar folk ut på flykt helt fria. Medan de som hjälpt en femtonåring till trygghet åtalas. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag