En 23-årig man sköts till döds utanför en thairestaurang vid Möllevångstorget 12 februari. Mördaren har blivit kung i sitt område, skriver Kvällspostens krönikör Federico Moreno. Foto: Fritz Shibli
En 23-årig man sköts till döds utanför en thairestaurang vid Möllevångstorget 12 februari. Mördaren har blivit kung i sitt område, skriver Kvällspostens krönikör Federico Moreno. Foto: Fritz Shibli
Federico Moreno

Malmö är staden där mördarna blir kungar

Publicerad

Mördaren har blivit kung i sitt område.

Nu bjuder kungen på fest.

Du är bjuden.

Din släkting har mördats. Skjuten till döds.

Någon du tagit hand om, vigt stora delar av ditt liv åt. Ett liv som var ditt allt. Nu är det borta.

En kille grips för mordet. Du går på häktningsförhandlingen. Du sitter tillsammans med en civilpolis när du plötsligt hör hejarop. Flera grupper av killar kommer in i salen. När de ser den häktade ropar de ännu mer. Det låter som om de ser en hjälte.

Efter några månader släpps den misstänkte. Alla i området vet att han är skyldig men ingen pratar med polisen. Det är inte bara ett rykte, han skyltar själv med vad han gjort.

När killen kommer ut för att ingen vittnat bjuder han på fest. En stor fest på gården dit alla är bjudna. Även du. Och du kan bara se på.

Den som mördat är kung i sitt område. Nu bjuder kungen sitt folk på fest. Välkomna till hans skådespel.

En stad med små monarkier

Malmö har blivit en stad med små monarkier där mördarna är kungar. I en stad där mördare går fria och folk skjuts ihjäl på öppen gata är det givet vem som har makten. Bättre att ha dem som vänner än som fiender, tänker många.

Att bära vapen, att ha mördat, ger status. Utåt skulle man kunna beskriva det som en slags uppskattning. Men i grunden handlar det om rädsla. Det är den rädslan som upprätthåller kungarnas styre.

Och ett orättvist samhälle. Ett land där exempelvis bara 10 procent av majoritetssvenskarna lever trångbott, jämfört med 40 procent bland andra generationens invandrade som dessutom är fattigare än sin föräldrageneration.

Även om det är omöjligt att tala om gangsters i Malmö utan att prata om social utsatthet, är det lätt att glömma vilka det är som förtrycks av kungarna. Många glömmer att de som drabbas värst av deras våld ofta är de som har minst. Det är de som är mest utsatta. De som kämpar i motvind och vill leva i lugn och ro och redan har det svårt att få vardagen att gå ihop. De som försöker jobba för sitt levebröd men har svårt att få pengarna att räcka till hyran. De som drömmer om en bättre framtid för sina barn men ser dem växa upp i områden där verkligheten lyder att den som skjutit ihjäl någon får bära kungakronan.

Inte nattsvart läge

Betyder det att de som sitter på våldskapitalet lever ett tryggt lyxliv? Nej. Den som är kung idag kan avsättas vilken dag som helst och vet naturligtvis om det.

Betyder det att läget är nattsvart? Nej. Det finns många här som arbetar hårt för att förändra situationen i en stad som de identifierar sig med och genuint älskar. Men Malmö är en delad stad. Att älska den kan aldrig betyda att man blundar för det som sker, som en slags blind patriot, eller fastnar i krampaktiga diskussioner om bilden av Malmö.

Annars är vi snart fångar i kungarnas skådespel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag