Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Federico Moreno

Livsfarligt att vara invandrare i Sverige

Vi lever i ett samhälle där en polis blir hjälte när han skriver om kriminellas etnicitet.

”Varför vill ingen ta tag i det uppenbara kring invandrad kriminalitet”, skrev polisutredaren Peter Springare på Facebook och belönades med blombuketter, presenter och hyllande kommentarer som ”We love you”.

Det var fredagen förra veckan som den erfarne Örebropolisen skrev inlägget som fick stor spridning på nätet och blev omdiskuterat i medier.

"Ali Mohamad, Mahmod, Mohammed, Mohammed Ali, igen, igen.." skrev polisen om de misstänkta gärningsmän han hade mött senaste veckan. Så lätt blir man hjälte inom vissa kretsar i dagens Sverige.

Peter Springare menade att det är dåligt för karriären att kritisera invandrare. Att man tystas. Det är snarare tvärtom.

Bara senaste året har exempelvis Katerina Janouch, Ann Heberlein och Marcus Birro fått stort genomslag för sina, minst sagt, invandrarkritiska påståenden.

# Janouch påstod att åsikter förbjuds i Sverige, när hon kritiserades för den nu välkända intervjun som hon gjorde i tjeckisk teve. Censurfakta: Hon fick skriva replik i DN.

# Heberlein skrev att svenska kultursidor präglas av repression och beklagade sig över att hon fått färre uppdrag. Censurfakta: Hon har aldrig tidigare synts så mycket i debatten, med nya uppdrag som skribent på Fokus och Ledarsidorna.

# Birro: Belönades nyligen med uppdrag som videobloggare på SVT.

Så nej, oavsett hur polisen Peter Springare skriver om vad de misstänkta brottslingar han möter har för ursprung, så behöver han inte vara orolig för att tystas. För några år sedan tystade han däremot själv en grupp människor (SD-kritiker) när han tog bort en banderoll och grep en demonstrant misstänkt för hets mot folkgrupp för orden ”Inga fascister på våra gator”.

Attacker mot invandrare

Igår nämnde Peter Springare i slutet av ett nytt inlägg att "väldigt många" av brottsoffren i de grova våldsbrott som utreds i landet är just invandrare eller barn till invandrare. 

Det sorgliga är att så många blev så upprymda när han skrev om kriminella invandrare. De skulle knappast ha skickat blommor, presenter och starta stöttande Facebook-grupper med över 150 000 följare om han först skrivit om de som oftast drabbas av brotten.

Många älskar att prata om vad kriminella har för etniskt ursprung (sånt vi inte kan påverka) snarare än i vilken miljö de är uppvuxna (sånt vi kan påverka). Färre talar om att andra generationens invandrare löper 40 procent större risk att utsättas för brott än de med svenskfödda föräldrar.

Sanningen är att det är farligare att ha invandrarbakgrund än att möta en invandrare.

Det är farligt att ha en bakgrund som i dagens Sverige innebär att du får sämre förutsättningar. 

Det är farligt att vara svartskalle i ett land där nazister attackerat flyktingboenden med bomber. Ett land där högerextremisten Anton Lundin Pettersson dödade tre personer på en skola i Trollhättan. Där nazister nästan slog ihjäl aktivisten Showan Shattack. Där Peter Mangs jagade invandrare och begick två mord och minst fyra mordförsök.

Men det ni vill att vi ska prata om är invandrares brottslighet?

Snälla, jag har hört snacket om invandrarkriminalitet så länge jag kan minnas.

Byt skiva, nån gång. 


I en tidigare version angavs felaktigt att Anton Lundin Pettersson dödade tre elever på en skola i Trollhättan. De som mördades på skolan var en elev, en elevassistent och en lärare.