Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Federico Moreno

Korruptionen når även kommunhuset

Foto: Anna-Karin Nilsson / Anna-Karin Nilsson

Ett övergivet centrum.

Där hade allt kunnat sluta. Men det var bara början.

Förra sommaren fanns knappt poliser i Botkyrkas fattiga stadsdel Hallunda-Norsborg. Det var fritt fram för rekrytering av ungdomar till kriminella nätverk. På hösten ledde polisens stora omorganisering och ett höjt terrorhot till att blåljuspersonal blev ännu mer frånvarande.

Bland unga vuxna, som redan hade lågt förtroende för poliser, blev misstron mot myndigheter ännu större.

Brottsligheten ökade.

Mycket av det syns tydligt i och omkring Norsborgs centrum.

Historien om kriminaliteten och den särskilda utsattheten i Botkyrkastadsdelen kunde alltså ha stannat där. Vid ett förfallet litet centrum.

Knarkförsäljning och brända bilar

På ytan är Norsborgs Centrum nämligen ett isolerat och begränsat problem.

Langare säljer knark öppet vid ingången.

Ägaren till livsmedelsaffären har bytt ut fönster mot plåt och spånskivor efter vandalisering och upprepade rån.

Bilar på parkeringen intill har satts i eld.

Men det skräpiga centrumet är bara en del av problemen. Det som blotta ögat ser.

Under ytan sträcker sig kriminaliteten och korruptionen från centrumet, via de städade och vackra kyrkorna och hela vägen till kommunhuset.

Mammon, tron, makten.

Så skapas parallella samhällen

När myndigheter lämnar förorten kliver andra fram för att utnyttja vakuumet.

I Hallunda-Norsborg handlar det om respekterade människor som utnyttjar institutioner med stort förtroende: kyrkan, föreningar, idrottslag.

Ledare som backas upp av medlemmar som tillhör samma familj och religiösa grupp.

Så skapas parallellsamhällen. Områden med homogena enklaver.

I det här fallet rör det sig om ledare inom den assyrisk-syrianska gruppen. En stor invandrargrupp i området.

Ofta är det enklare att prata om stenkastare och langare i utsatta områden. Att se det som sker på ytan. Den organiserade brottsligheten och korruptionen som främst drabbar människor inom invandrargrupper är mer komplicerad. Men allt hör ihop.

Det som skett i Botkyrka de senaste åren är ett hot mot demokratin. Inte riksdagen och regeringen, men mot den lokala demokratin. Den som den svenska modellen bygger på.

Botkyrka – en framgångsrik kommun

När politiker representerar etniska gruppers, eller snarare enstaka familjers, intressen snarare än ideologier riskerar det att påverka människors rättigheter och möjligheter. Friheten att rösta på vem du vill, att anmäla brott, rätten att öppna en butik där du vill. Allt det kan begränsas när familj och blodsband tar över makten över gatan (centrumet), kyrkan och kommunpolitiken.

Botkyrka är en kommun där politiker och tjänstemän inte blundar för de problem som finns. Därför har man också överlag lyckats nå framgångar som liknande kommuner bara kan drömma om.

Botkyrka är, efter Haparanda, den kommun i landet som har flest invånare med utländsk bakgrund. Att befolkningen är blandad är inget nytt här. Därför har man tagit steget från mångkulturellt till interkulturellt arbete. Det innebär att identiteten inte är fast. Att individen själv kan bestämma över sin identitet, i stället för att begränsas av grupper och samhället.

Det arbetet är svårt att genomföra i områden där familjer och religiösa grupper bara arbetar för sina egna intressen. Även om det är en överlevnadsinstinkt för utsatta grupper.

Det handlar inte om ”no go-zoner”

”Jag känner mig trygg i Norsborg. Min åttaåring kan gå själv till centrum och köpa pizza”, säger en invånare jag talar med.

Jag tror honom.

På många sätt är Botkyrka en både spännande men också sömnig och lugn kommun. Likaså delområdet Hallunda–Norsborg.

Det handlar inte om ”no go”-zoner, som de har kallats.

Däremot finns en växande utsatthet bland invånare som redan från början haft mindre makt och färre möjligheter i ett segregerat Sverige.

Det är de som drabbas värst av den kriminalitet och de parallellsamhällen som växer fram.