Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Federico Moreno

Klanpolitikern röstades hela vägen till riksdagen

”En utveckling som växer sig allt starkare”, säger chefen för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning.
Vice rikspolischef Mats Löfving.
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det stämmer att släktbaserade gangsternätverk ”tar sig in i det politiska livet”, som vice rikspolischef Mats Löfving sa i Ekots lördagsintervju.

2016 granskade jag hur kriminella klaner kuppade sig in i hjärtat av den svenska demokratin.

Makten över gatorna är inte någon slutstation, snarare en början.

Det var en varm sommarkväll jag såg dem. De kriminella männen som hade tagit över ett helt köpcenter.

Men det riktigt intressanta, var allt jag inte såg direkt. Att de som började med makten över centrumet nu tog sig in i kyrkorna och politiken.

Efter lördagens klan-utspel av vice rikspolischef Mats Löfving, om att släktbaserade, kriminella nätverk tar sig in i politiken, har en del debattörer ifrågasatt kommentaren.

Men granskningen jag gjorde visade att det var just det som hände i Botkyrka och i riksdagen.

Barnfamiljer och äldre sänkte blicken på väg till livsmedelsbutikerna, när de gick förbi männen som sålde droger helt öppet vid ingången, bara ett stenkast från Norsborgs tunnelbanestation i Botkyrka kommun.

Att gängen hade makten över gatorna och köpcentret ledde till det som mediernas synfält oftast begränsas till när vi pratar om kriminalitet: Gänguppgörelser, stenkastning mot polis, brinnande bilar.

I praktiken styrdes Norsborgs centrum av langare. Ordföranden för centrumet var en man som också var ordförande för en av kyrkorna i området, och som dömdes till fängelse för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på miljontals kronor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det mest häpnadsväckande pågick inte så långt därifrån men i helt andra maktkorridorer.

I kyrkorna, i kommunhuset, i riksdagen.

Likt en underjordisk väg från gatan till politiken. För den organiserade kriminaliteten är makten över gatan inte någon slutstation. Bara början.

150 släktingar och kyrkomedlemmar kuppade

En dag röstades Moderaternas oppositionsråd i kommunen plötsligt och oväntat bort under årsmötet.

150 släktingar och kyrkomedlemmar hade kommit till årsmötet i förhyrda bussar.

Under omröstningen fick de veta att de skulle rösta fram en klan-politiker som satt i styrelsen i en syrisk-ortodox kyrka i Norsborg, och som företrädde församlingen i byggnadsärenden.

Hög ställning i församlingarna ger legitimitet och röster. Ledare backas upp av medlemmar som tillhör samma familj och religiösa grupp.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Politiker behövde personskydd

Efter att en moderatledare i kommunen protesterat mot hur demokratin utnyttjades utsattes denne för så grova hot att polisen ansåg att han behövde personskydd.

När klan-politikern slutligen röstades hela vägen in i riksdagen dröjde det inte länge innan Säpo tvingades ta kontakt med dåvarande gruppledaren för Moderaterna, Anna Kinberg Batra.

Klan-politikern röstades in i riksdagen. När politiker representerar etniska gruppers intressen, eller snarare enstaka familjers istället för ideologier, drabbar det invånares rättigheter och möjligheter.
Foto: YLWA YNGVESSON

Dagen då han slutligen uteslöts ur partiet försvann över 200 medlemmar från M i Botkyrka.

Kommunens reaktion på min granskning var en debattartikel om att ”Brottslighet är inte allt som finns i Botkyrka”, skriven av kommunstyrelsens ordförande och lokalpolisområdeschefen.

Jag är själv född i kommunen, bodde där tills jag var 23 år och vet att området rymmer mycket mer än kriminalitet. Men det betyder inte att jag blundar för de hot som invånarnas demokrati utsätts för.

Där klanerna är skyddsnätet nummer ett

Kyrkan, föreningar, idrottslag, moskén: Där finns vägen till kommunpolitiken. Hjärtat av svensk demokrati.

Särskilt i områden där klanerna är skyddsnätet nummer ett. Dels av traditionella skäl men också för att många upplever att majoritetssamhället dragit sig tillbaka.

När jag skrev reportaget saknade 16 procent av kvinnorna och 13 procent av männen i åldern 20-64 år i norra Botkyrka inkomst och hade ingen kontakt med myndigheter.

Mammon, tron, makten. Det nedgångna centrumet var bara en del av problemen i Norsborg och Botkyrka. Centrumet såldes senare till andra ägare som lovat att göra platsen tryggare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det är ofta människor som är lojala mot sin grupp, som är rädda för att försvaga det egna kollektivet.

Så länge de lever i utsatthet kommer kriminella klaner att kunna utnyttja dem. Att styra var de jobbar, om de anmäler brott eller ej, vem de lever med.

Och vilka partier som ska ha makt eller ej.

Löfven: ”Har inte kommit 40 klaner de senaste åren”.