Federico Moreno

Kanske är La Rambla den enda gatan i världen som aldrig tar slut

Publicerad

Om La Rambla sa den spanske poeten Federico Garcia Lorca, som avrättades 1936 av fascistledaren general Francos styrkor: ”Det är den enda gatan i världen jag önskar aldrig tog slut”.

Strax utanför den älskade och nu skadade ramblan, promenadstråket i Barcelona där minst 13 personer dödades i ett misstänkt terrordåd och över 100 skadades, går två unga tjejer med en flagga.

Den fladdrar i den varma vinden.

Det är regnbågsflaggan de håller i hand.

Hundratals, tusentals människor i alla åldrar går med nästan överdrivet bestämda steg mot ramblan. Eller åtminstone de platser som inte spärrats av.

Överallt är det fullt av sammanbitna poliser.

De för i väg motorcyklar, kollar bakluckor och går igenom turisters väskor noggrant utanför hotellen.

 

En tyst minut hölls för offren.Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

 

På flygplatsen väntar en del resenärer förgäves på förbokade taxibilar. Vägkontrollerna, som utförs av tungt beväpnad polis, är många och sinkar trafiken med minst någon timme.

Vid ramblan går en del människor med knutna nävar.

Målmedvetet. Mot torget Plaza Catalunya där en tyst minut ska hållas.

De ser trotsiga ut snarare än arga.

– De har ryckt bort den här stadens glädje, säger Barcelonabon Hassan Shahroz och suckar tungt.

Efter attacken på ramblan och nattens attentat i Cambrils sydväst om Barcelona där minst en person dödades och flera skadades när de blev påkörda av misstänkta terrorister som bar bombbälte när de sköts ner av polis, är känslan att vad som helst kan hända.

När som helst.

Sårbarheten blottad.

På Plaza Catalunya hålls den tysta minuten.

För offren. För världen som ryms i de människor som dagligen går på gator som La Rambla, som Drottningtorget.

 

Minnesplats efter dådet.Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

 

För att attentaten visar att det våldsamma föraktet mot olikheter angår alla. Från Charlottesville till Stockholm till Barcelona.

La Rambla har fått sitt namn efter ett arabiskt ord som betyder flodbädden.

– Jag måste erkänna att jag var rädd när jag gick ut i dag. Framförallt för hur folk skulle bemöta mig, som är muslim och går till moskén. Men folk är lugna, respektfulla, säger Hassan Shahroz.

 

LÄS MER: Senaste nytt om terrordådet i Barcelona 

 

Han ser tyst på den flod av olika människor från världens alla hörn som passerar oss.

– Den här staden är en stor smältdegel. Många i Europa vill säkert ha ut muslimer. Men folk vet att människor med invandrarbakgrund levt här länge utan att något sådant här hänt. Det här är på grund av Daesh, inget annat.

Den tysta minuten blir kort.

”No tinc por”, skanderar folket. Vi är inte rädda.

Kanske är La Rambla den enda gatan i världen som aldrig tar slut.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag