Kvällspostens nye krönikör, Federico Moreno. Foto: Cornelia Nordström
Kvällspostens nye krönikör, Federico Moreno. Foto: Cornelia Nordström
Federico Moreno

"I deras värld är han ingen, en nolla"

Publicerad

Grabbarna som säljer knark i kvarteret garvar när Den osynlige går förbi. I den här världen är han ingen, en nolla. När han går där med en matlåda i konsumpåsen.

Brott lönar sig inte. Hårt slit ger resultat.

Håll dig på rätt sida av lagen. Var en god samhällsmedborgare.

Har han fått höra hela livet.

Systemet knullar dig, säger grabbarna. Deras skratt studsar mellan bostadshusen.

Den osynlige sätter larmet före klockan sex. Jobbar sju till sexton, sliter som sjutton, fem dagar i veckan, för sexton efter skatt.

Det är inte värt pengarna, säger han. Ändå fortsätter han stiga upp på morgnarna för att gå till arbetet. Red Bull, cigg, matlådan i konsumpåsen.

Han vill inte leva grabbarnas liv av skulder, våld, hämnd, hot, förhöjd risk att få stomipåse på magen. Men när han stänger ytterdörren och går ut i den grå Malmödimman sover grabbarna i kvarteret som prinsar. När han återvänder står de på trottoaren och viftar med sedlar som tar honom två veckor att arbeta ihop.

Den osynlige jobbar som sanerare. Asbest, brand, vattenskador, betongslipning och liksanering. På vägen hem från arbetet gör han ett stopp på tobaksaffären och satsar en hundring på oddset. Malmö FF etta, Hammarby kryss, Kalmar FF etta. Han hinner knappt innanför dörren förrän frun ska till kvällsjobbet.

Kanske har jag blivit blåst, tänker Den osynlige i sina svagaste stunder. Här går han i ett moln av motvind, kemikalier och gift. Stämplar in och stämplar ut för att kunna betala hyran.

Ändå är det som om han inte finns.

De skrattande grabbarna som säljer knark i kvarteret får däremot hyran betald, av socialen.

Lägenhet och förstahandskontrakt har de fått utan att stå i kö, efter att ha hotat hyresvärden.

Grabbarnas brutalitet skapar nyheter. De läser om varandra i tidningen som idrottsproffs läser sportsidorna.

 

Kulturmänniskor vill förstå dem.

Teatergrupper vill ha med dem i sina pjäser.

Författare skriver böcker om dem.

Kommunen erbjuder jobb och projekt.

Miljontals kronor läggs på dem så länge de är kriminella.

Ändå känner de sig utanför. Vi kommer aldrig in. Det är samhällets fel, säger de. Sedan pekar de finger åt snutar som tjänar knappt tjugofyra tusen i månadslön.

"Långsamma cash". Så hade filmen om Den osynlige hetat.

Ibland är hans arbetspass längre än vanligt. Sju till tjugotre om jobbet är i en annan stad och han måste ha saneringen klar för att hinna tillbaka till familjen innan fredagen.

När tåget saktar in går han hem längs stadens gator, torg och statyer av historiska män som belönats och hyllats för sitt våld.

Hemma har frun ritat en cirkel på almanackan runt datumet då barnbidraget kommer. Hur ska pengarna räcka? De håller andan ett tag till.

Dottern behöver nya skor, det får vänta till nästa månad.

Sonen behöver en ny overall, hoppas våren kommer snabbt i år.

Men jag har ett omväxlande jobb. Det är spännande att lära sig av de som är äldre i gemet, säger han.

På radion hör Den osynlige nyheter om bankmän och sjukhusdirektörer med många miljoner i fallskärmsavtal. Det är som om han kan höra deras skratt eka.

I deras värld är han ingen, en nolla. När han går där med en matlåda i konsumpåsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag