Federico Moreno

Högerpopulister rasar mot judehat – bara när förövarna är muslimer

Publicerad

Hot och hat mot judar får högerpopulister att rasa – när förövarna är muslimer.

Sedan tittar de bort när nazister tvingar en judisk församling att stänga.

Hot, hat och trakasserier, rena förföljelsen, ligger bakom att judiska församlingen i Umeå tvingats stänga ner.

Till SVT har representanter berättat om nazikors och klistermärken med texten ”Vi vet var ni bor”.

Nyheten har gjort många upprörda. Reaktionen har dock knappast blivit lika kraftig som när medier rapporterar om den antisemitism som drabbar många judar i Malmö.

Att Donald Trump inte skickar något sändebud till Umeå, som Obama gjorde med Malmö, förvånar säkert ingen. Att utländska medier inte tar första bästa flyg till den norrländska staden för att berätta om hotet från nazisterna, på samma sätt som de rapporterat om hotet från människor med rötter i Mellanöstern, får vi kanske leva med.

 

Det som däremot är noterbart är tystnaden och de rena bortförklaringarna bland många av de högerpopulister som gärna använt judars lidande för att ge sig på muslimer.

”Jag har hittills aldrig stött på nazister som trakasserar judar. Ge mig ett exempel så ska jag genast fördöma det”, löd Ingrid Carlqvists historierevisionism nyligen på Twitter.

Alltså samma Carlqvist, som nyligen också var Sverigeexpert hos Fox i USA.

Sanningen är den att judar i Malmö, Umeå och i resten av landet trakasseras och hotas av antisemiter med bakgrund i Mellanöstern, av vänsteraktivister som jämställer den israeliska flaggan med hakkors och inte minst av nazister.

 

Det som är uppseendeväckande, förutom judarnas utsatta situation, är hur olika många bedömer judehatet. Det är tydligt att aktivisternas och debattörernas olika politiska allianser ofta kommer före den judiska befolkningens väl.

En hel del vänsteraktivister ursäktar antisemitism när det uttrycks i Israel-Palestina-konflikten. Högerpopulister bryr sig däremot bara om judarnas väl när det ger dem tillfälle att måla upp muslimer som hot. I övrigt flödar antisemitismen inom den bruna rörelsen. Som när SD:s Björn Söder i en DN-intervju sa att judar inte är svenskar.

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet, sa riksdagens andre vice talman.

Kanske tror ändå många att högerpopulisternas stöd för judar verkligen är äkta. Även om de vurmar för assimilationspolitik. Även om stödet oftast bara dyker upp när förövaren är muslim.

Hur ska man annars tolka SD:s frammarsch trots partiets alla antisemitiska skandaler?

 

SD förlorar exempelvis inte stöd av att dess ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt på ett filmklipp skrattar åt att gamla tyska kollegor i ett isländskt slakteri brukade heila, sparka på fårkadaver och kalla dem judar.

Kanske är det så att det finns ett fulare och ett finare judehat.

Det förstnämnda har sitt ursprung i Mellanöstern. Det andra tillhör vår gamla, hederliga antisemitiska kultur. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag