Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Federico Moreno

Det är inte en strid för svenska värderingar

M-ledaren Anna Kinberg-Batra.
Foto: Stella Pictures
Ann Heberlein, lektor i etik.
Foto: Tomas Leprince

Svenska värderingar är på modet.

"De svenska värderingarna är under attack", varnar Moderatledaren Anna Kinberg-Batra.

"Vi backar aldrig från svenska värderingar", kontrar statsminister Stefan Löfven på politikens trendkänsliga catwalk.

En som jublar är Ann Heberlein, lektor i etik vid Lunds universitet, som ägnat senaste tiden åt att i medier kritisera mångkultur och påstå att man i medier inte får kritisera mångkultur.

"Det är glädjande att värderingsfrågor är på agendan och att jämlikhet mellan könen lyfts fram som en självklarhet i en svensk kultur", skriver hon på GP efter förra veckans partiledardebatt.

Budskapet är alltså att vi aldrig får backa från svenska värderingar. Att vi måste försvara och lyfta fram dem.


Så vilka är de då, våra blågula värden?

I Moderaternas ögon handlar det om "strävsamhet, flit och frihet".

Det låter visserligen som flyktingar i ett nötskal. Människor som trots en mödosam resa ihärdigt tagit sig hit för att bejaka friheten.

Socialdemokraterna talar om "arbete och egen försörjning". Men långt in på 1980-talet tog många invandrare de jobb som svenskar inte ville ha eller orkade göra (det var på den tiden då invandrare fick skit för att de jobbade).

Ann Heberlein nämner i stället, som många andra värderingskramande debattörer, jämställdhet som en självklar del av svensk kultur.


Men jämlikhet har aldrig varit en självklarhet i någon kultur. Jämställdhet är inte en fråga om attityd. Just därför måste den hela tiden kämpas för. För att den inte är en gjuten värdering svenskar fått med modersmjölken. Om det är vår uppfattning kommer vi en dag att vaggas in i en falsk tro om att bara vi är tillräckligt svenska så kommer kvinnor och män att leva i jämlikhet i vårt land.

Om jämlikhet mellan könen är en självklar del av att vara svensk innebär det att svenskar inte var svenskar i början på 1900-talet. Då hade kvinnor inte rösträtt i Sverige. Gifta kvinnor var inte myndiga. Först 1980 förbjöds könsdiskriminering i arbetslivet.

Kampen för jämställdhet är inte en strid för svenska värderingar.

Lika lite som fundamentalisters strävan efter att behålla ojämställdheten är en kamp för mångkultur.


Svenska värden är inte bara vaga uttryck utan rent oärliga begrepp. Det pågår ingen kamp mellan svenska och osvenska värderingar. Däremot pågår en ständig, daglig strid för att de lagar, skyldigheter och rättigheter som finns i Sverige ska gälla alla. Oavsett bakgrund, kulturell tillhörighet eller bostadsområde.

Värden formar inte vårt samhälle. Det gör lagar. Det var därför SVT under många år sände inslaget "Anslagstavlan", med samhällsinformation om vad som gällde i det här landet. En hel del av det är sådant vi svenskar slutligen börjat förknippa med något vagt som värdering och kultur. Som om jämställdhet är något vi alla kommit överens om att vi ska gilla, fast det egentligen handlar om politik som gjorts till lag.


Det som behövs är kunskap. Inte värderingar.

De som föds här, växer upp här, eller kommer hit som vuxna, ska utbildas i vilka rättigheter och skyldigheter som gäller. Oavsett vilka värderingar de vill försvara.