Federico Moreno

De som klagar förespråkar själva en ensidig bild av förorten

Publicerad

För ett år sedan reagerade jag på hur lite, och ytligt, det skrevs om morden på unga människor i Stockholms miljonprogram.

Förortsaktivister och kända profiler kritiserade det bristande intresset för det allvarliga som pågick i orten. För de unga liv som släcktes alldeles för tidigt.

Hade det hänt unga från innerstan, då hade det sett helt annorlunda ut, uttryckte många.

Därför kändes det helt rätt när Expressen bestämde att ett antal av tidningens journalister, däribland jag, skulle göra reportageserien ”Gängen inifrån”. En rejäl granskning av det som pågår. Ur många olika perspektiv.

 

LÄS MER: De kriminella hedras i Fittja

 

En av många reaktioner på serien kommer från Botkyrkaprofilen DJ Salla, Hugo Salazar Campos, känd från hiphop-gruppen Latin Kings och skivbolaget Redline Records.

”Orten är mer än mord, gäng och kriminalitet men det är svårt att hitta artiklar idag som berättar om den positiva majoriteten som lever här”, skriver han bland annat på Instagram. Sedan länkar han till en sida om när svensk journalistik bidragit till ”normalisering av rasism eller rasistiska fördomar”.

Jag växte själv upp i Botkyrka med DJ Sallas fantastiska musik och med hiphop-kulturen nära hjärtat. Musiken, som för många av oss i orten var som rapporter om vårt område, handlade oftast om utsatthet, kriminalitet och stolthet över våra kvarter.

På sätt och vis var det en ensidig bild rapparna skickade ut till resten av landet.

Det var inte ofta fokus låg på folk i höghusen som gick upp i gryningen för att ta första tåget till jobbet, som pluggade eller som levde Svensson-liv.

Men hiphopen var en ventil, ett verktyg som lärde oss att göra våra röster hörda.

Själv inspirerades jag till att bli journalist. Och har under mina år som reporter brunnit för att ge många och olika perspektiv av miljonprogram runt om i landet.

Det jag lagt märke till genom åren är dock att många som klagar över att mediebilden av orten är skev, ofta förespråkar just en ensidig bild. Inte en komplex historia där helt olika åsikter och perspektiv presenteras. Där läsaren får dra sina egna slutsatser.

Som journalist skulle jag aldrig granska varför ett flygplan lyckats landa. Jag skulle inte heller skriva att det minsann finns snälla människor i orten.

Och framförallt: jag skulle inte låta bli att granska den dödliga kriminaliteten. Det hade varit att offra miljonprogrammens invånare för ”bilden av orten” eller gett signaler om att en mordvåg på unga människor är norm i vissa områden.

Att kända och etablerade profiler som DJ Salla kritiserar ett journalistiskt hantverk är inte uppseendeväckande i sig. Det intressanta här är när en person med stort inflytande uttrycker sig om medier som ”klickjagande” och i någon slags motsats till ”folket” i orten, när ett reportage inte ensidigt bekräftar den bild han redan har.

Det påminner mig om alla troll och högerpopulistiska aktivister som dagligen bombar min mejlkorg eller beskriver mig och min tidning som ”svenskfientlig” och hyllar ”alternativa”, rasistiska sajter som folkets röst.

För några år sedan gjorde Redline Records en video till låten ”Botkyrka del 2”. Den har över en miljon visningar på nätet. Nästan hela låten handlar om kriminaliteten och utsattheten i området.

Det slår mig att hiphopen än idag fortfarande ger en ensidig bild av orten.

Som hiphop-älskare tycker jag det hade varit intressant om rappare kunde utmana sig själva. Våga vara obekväma och hitta andra perspektiv som självklart ryms i miljonprogrammen.

Som journalist hoppas jag att jag aldrig ser förortens invånare som en enhetlig och ensidig röst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag