Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ewa-Gun Westford

Skotten mot Karolin Hakim ekade – över hela landet

Läkaren Karolin Hakim, 31, mördades på Ribersborg i Malmö 26 augusti.
”Redan på måndagsförmiddagen klockan 9.58 kom larmet om att en ung kvinna skjutits ihjäl på öppen gata när hon promenerade med sin baby.” Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Första dagen efter semestern kunde inte ha startat värre.

Jag var fortfarande mentalt kvar på resan längs den franska landstigningskusten och i de normandiska äppellundarna. Jag hade känt mig fin när jag lullade runt i min panamahatt, smuttandes på ett glas Pommeau så jag stannade kvar i drömmen om en bättre värld.

Redan på måndagsförmiddagen klockan 9.58 kom larmet om att en ung kvinna skjutits ihjäl på öppen gata när hon promenerade med sin baby.

”När en moder som håller sitt barn i famnen mördas på en öppen gata i Malmö borde alla Sveriges kyrkklockor dåna och alla flaggor halas på halv stång och det borde hållas en tyst minut i alla städer, byar och minsta ställe där människor bor och lever, ty det är krig i riket Sverige.”

Ingen har beskrivit denna händelse bättre än Björn Ranelid. Ett litet barn berövades sin Mor.

De dödande skotten ekade genom hela landet. Kungen gav öppet sitt stöd till sörjande anhöriga och svenska folket. Alla sade allt och allt är nu sagt. Jag har intet att tillföra. När den stora katastrofen drabbar den lilla människan är det svårt att förstå och acceptera att världen faktiskt snurrar vidare. Det är dock den krassa verkligheten. Jag vet att mina kollegor sliter med utredningen, jag vet att de gräver och dikar, vandrar på stigar utan slut för att lösa de skjutningar och våldsbrott som plågar vårt kära Malmö.

Några mordfall griper oss på ett djupare plan. Detta var ett sådant. På min arbetsfont är det min högsta önskan att detta (och alla andra) mordfall i gängkriminalitetens och våldets Malmö ska få sin lösning. Det ligger i allmänhetens intresse att få veta så mycket som möjligt om när, hur, vad och varför. Därför är min önskan också att vi så småningom ska kunna berätta och delge våra medborgare så mycket vi kan utan att skada förundersökningarna. Att önska att politikerna ska stiga ur sandlådan är kanske för mycket begärt. Det är skamligt att göra partipolitik av mordet på Karolin Hakim.

”Jag tillägnar resten av min krönika åt äpplet och försöker hitta glädjen i tillvaron.” Foto: ANDREW G HOBBS

Jag tillägnar resten av min krönika åt äpplet och försöker hitta glädjen i tillvaron: Äppel, päppel, pirum, parum, löd ramsan från barndomen och den kan man väl gott rabbla även i vuxen ålder nu när det drar i käkarna efter härliga svenska äpplen. Årets skörd lär bli lite naggad i kanten eftersom karten i sin begynnelse drabbades lite illa av vädergudarna. Den slips som eventuellt kommer att finnas på årets äpplen påverkar dock på intet sätt kvaliteten eller smaken om man får tro på kunniga i frågan. Och har ni tänkt på hur närvarande äpplen är i våra liv? An apple a day, keeps the doctor away! 

I Bibeln beskrivs hur äpplen från kunskapens träd var källan till vishet om ont och gott men också symbolen för frestelser av allehanda slag. Äpplet förknippas också med kunskap, men är väl i dag allra mest ett ätandets njutning. Nu frodas det i våra trädgårdar och träden dignar av frukter. Här på Österlen väntar vi på Äppelmarknaden på Kivik med Sveriges största äppeltavla. Sista helgen i september är för många av oss bokade till äpplets ära.

Recepten på bästa äppelkakan har vi väl alla i våra gömmor och här pratar vi mosade, klyftade, skivade, delade och allt vad man kan tänka sig. En redig skånsk ”äbblakaga” ska vara gjord på mos och smörstekta smulor av kavring. Serveras ljummen, eller som vi sa hemma i Borrby, ”lid junkad i ugnen” och tillsammans med god vaniljsås. Mumma för den skånska gommen. 

En gång i livet ägde jag ett äppelträd och ett gyllene äppelår transporterades äpplena i parti och minut till det lokala musteriet som för en ganska billig peng gav många flaskor must tillbaka. Flaskor med gyllene dryck som blev uppskattade julklappar. Och aldrig glömmer jag aromaträdet i Övraby. Grannen och jag delade rättvist oss emellan. När vi plockade de två första brukade vi lösa livets stora frågor tuggandes på var sitt äpple. Och därefter dela recept, provlaga och jämföra.

Jag bjuder er mina äppelfavoriter: Äpple och nypoppade popcorn året om. Du biter ett rejält stycke av ett syrligt äpple. Har du icke ett svenskt må det duga med Granny Smith. Men helst ska det vara ett svenskt med malle i. Efter äppelbettet hivar du in en halv näve popcorn och låter dessa smaker gifta sig med varandra.

Äpple som pålägg. En rejäl smörmad med ditt favoritpålägg är grunden – därefter skivar du ditt äpple och lägger ovanpå. Sist några drag med svartpepparkvarnen. Jag har upptäckt att äpple och svartpeppar tillsammans är väldigt gott.

Äppelkakan, där min ganska nyupptäckta favorit är att krydda med flingsalt i smuldegen. Inte mitt påfund, det finns många varianter där ute i cyberspace. Men flingsaltet gör susen! 

Äpplecider, äppelchutney och äppelklyftor blir tillsammans med kyckling, grädde och palsternacka min absoluta favoritsoppa i äppeltider. Syrlig, lagom söt och krispig till det milda kycklingköttet. Chutneyn ger där lite extra bettet till det andra söta.

Äpple, tocke, fläsk och blodkorv. Naturligt för mig är att till fläsksteken eller den sviskonfylldda ugnsstekta tocken med kryddpepparkryddad gräddsås göra en liten bytta eget äppelmos. Värt det lilla, lilla extrabesväret, jag lovar. Till blodpuddingen, som jag färdas ända upp till Förslöv för att komma över gör jag en röra på stekt fläsk i tärning, spetskål och tärnat äpple. Till detta mosas inte något äpple, däremot avnjuter jag min vän stockholmarens egenhändigt rårörda lingon. Härliga tider. Kycklinggryta med cidersås är en höjdare tillsammans med grädde i såsen och klyftade äpplen och valnötter, som hottas i allra sist för syrans och knaprighetens skull. Lite av det franska köket är det över det receptet och vi närmar oss nu min största äppelupplevelse detta år.

Årets semesterresa gick som sagt till Normandie. Förutom att komma nära de allierades landstigning och uppleva de förfärande minnena på nära håll besöktes också en äppelodling med Calvadostillverkning för att balansera upp en aning. Vi var alla djupt tagna av det vi fick uppleva på de olika landstigningsplatserna. Det var därför på något sätt välsignat att vandra omkring i en fransk äppelodling bland stora vackra äppelträd. Gräset under äppelträden betades av präktiga normandiska kossor. Fransmännen är mycket rädda om sina kor fick vi veta när vi trakterades med calvadosen och dess lillasyster Pommeau. Denna gudadryck, förbluffande god, består av hälften calvados och hälften äppelmust som får vila i många månader på ekfat för att få smak, arom och ljuvlig bärnstensfärg. Vi avnjöt den till goda kex och god brieost. Först osten som en mild smekning och därefter sötsyrlig Pommeau. Vive la pomme!

Jag sparar min enda flaska Pommeau till den eller de av mina kollegor som löser mordet på Karolin Hakim, kvinna och mor, som mördades på öppen gata i Malmö den 26 augusti.

LÄS MER: Mördade Karolin Hakim hedrades med minnesstund i Malmö 

LÄS MER: Mördarens okända misstag på Sergels väg – plastpåse föll ur bilen 

LÄS MER: Så saboterade Karolins mördare polisens arbete