Erik Direkt

Mr Trend - ett kap för KvP-murvel

Satirisk signatur. Den legendariske publicisten Bertil Torekull, skapare av bland annat Dagens Industri och chefredaktör för en rad tidningar som Veckans Affärer, Svenska Dagbladet med flera låg också bakom den satiriska signaturen Mr Trend. Spalten har legat i träda under många år men nu är det dags igen. Det är TEMPUS huvudredaktör, den gamle KvP-murveln Jimmy Olsson som fått Bertil på bättre tankar. Så vid nyår förstärker han Tempus redaktion och den välkända profilen dyker upp en gång i veckan igen som vanligt.

 Bertil Torekull (80 år ung) bor numera i Brantevik på Österlen och jobbar som vanligt. För ett par veckor kom senaste uppdaterade boken om IKEA och han har precis avslutat en framtidskonferens i Simrishamn med bland andra deltagande av Percy Barnevik. Mellan varven hinner han också med att skriva lokalkrönikor i Ystads Allehanda. Tempus, som fått en nylansering genom Jimmy Olsson, har även lyckats locka Kjell Albin Abrahamson till sitt led - legendarisk utrikeskolumnist och tillika utrikesminister i republiken Jämtland. Hela gänget är pensionärer - men saknar gungstolar i bohaget.

 ---

 Hedrade "Gammeldanskar". Karin Mårtensson blir Årets Gammeldanska och Slotskaelderen i Köpenhamn tilldelas Årets Pölse.

 Gammeldanskens Vänner i Malmö har nu bestämt vem som ska få sällskapets prestigefyllda priser för 2011.

 Karin Mårtensson, som är vd för Malmö Arena, får priset för sina insatser för att öka kulturutbytet över Öresund. När stora internationella artister står på scenen på Malmö Arena kan den danska delen av publiken uppgå till 25 procent och mer och under handbolls-VM blev arenan i Hyllie något av en hemmaplan för de rödvita fansen.

 Slotskaelderen i Köpenhamn, som sedan 2002 drivs av Frank Due, är en av de klassiska smörrebrödrestaurangerna i den danska huvudstaden med mer än 100-åriga anor.

 Det är tjugosjätte året i rad, som Gammeldanskens Vänner delar ut sitt gastronomiska pris, Årets Pölse. Pölsen har tidigare tilldelats sjutton krogar i Köpenhamn, en i Dragör, en i Köge, fem i Malmö och en i Håslöv.

 Utmärkelsen Årets Gammeldansk har utdelats sedan 1986 och bland pristagarna märks Hans Alfredson, Victor Borge, Mikael Neumann och Östen Warnerbring.

 Priserna kommer att delas ut den 28 januari.

 ---