Erik Direkt

Kryssa lugnt med Unos guide

Trevlig resa.          Just nu håller den vår de svage kalla höst oss i ett järngrepp. Dimman ligger tät och man känner en brinnande längtan att få byta detta gråväder mot någon solig badstrand. Och som om det vore en tanke hamnar globetrottern Uno Grönkvist nya resebok på mitt bord.

 Uno är en berest författare och journalis. Med H C Andersens motto "Att resa - det är att leva" i kappsäcken har han kuskat runt och besökt inte mindre än 165 länder.

 Den nya boken heter Drömkryssningar och är en kryssningsguide till hela världen. Allt från de arktiska öarna via Karibien till Antarktis.

 Boken är ett måste för alla kryssningslystna, späckad med tips om allt från plånboksfrågor till Unos egen tio-i-topplista över kryssningar. Och han om någon bör ju veta, eftersom han testat ett hundratal olika alternativ.

 ---

Folkets hus.          En annan bok som är aktuell handlar om våra Folkets hus. Det är journalisten Barbro Larsson och fotografen Eva Wernlid som sammanställt en berättelse om de hus som byggdes "i folkets tjänst" i efterkrigstidens Sverige. Om husens tillkomst och om det samhälle de byggdes i och om vilka förutsättningar och värderingar som gjorde det möjligt. Bland dessa hus finns många Folkets hus, kommunalhus och andra offentliga byggnader som biografer, skolor, ja, till och med kyrkor. De byggdes i en tid av framtidstro då de bästa formgivarna, arkitekterna och entreprenörerna anlitades och skönhet och kvalitet var hela folkets angelägenhet.

 - Vi vill också skapa en vacker och tillgänglig bok - en bok att återvända till många gånger, säger författarna.

 - Boken ges ut på Balkong förlag och kommer att finns i bokhandeln någon gång i månadsskiftet februari mars nästa år, säger Barbro Larsson.

 ---

Black Label undrar:          Vintern närmar sig. Nästa vecka blir det dubbat. Men till vilket språk?

 ---

Imitera mera.          På torsdag står skratten högt i taket hos Limhamns Museiförening. Det är nämligen så att imitatören Anders Mårtensson kommer och visar på några av sina många "gubbar".

 Anders Mårtensson (bilden) har arbetat som imitatör i åtskilliga år, men fick sitt riksgenombrott under 2011. Hos Kent Nilsson i Arlövsrevyn lockade han fram många skratt genom sina pricksäkra porträtt av kända svenskar, och föreställningen drog också storpublik när den visades i tv i början på sommaren. På Git Gay-galan på Hipp i Malmö var Anders ett av flera utropstecken och under hösten har han med stor framgång turnerat i Sydsverige i Riksteaterns regi.

 När Anders nu kommer till Museiföreningen är det med flera av sina mest uppskattade "gubbar" i bagaget. Bland annat imiterar han en rad namnkunniga skåningar: Sten Broman, Ernst-Hugo Järegård, Björn Ranelid, Henke Larsson och - sist men inte minst - självaste Zlatan.

 Tv-producenten Bengt Roslund finns också på plats och intervjuar Anders Mårtensson om konsten att imitera.

 Torsdag klockan 19 i Bergaskolans aula på Grönalundsgatan i Malmö.