Erik Direkt

Unikt mästerverk om arbetarkonst

Publicerad
Uppdaterad
Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap presenterade sin årsbok 2009 i Landskrona häromdagen. Boken är rent ut sagt ett unikt mästerverk som ger en djup översikt över den nordiska arbetarkonsten. Målningar, skulpturer, träsnitt, fanor och bildvävnader, ja allt med början i industrisamhällets barndom.
Vilka var konstnärerna och vad hade de för motiv? Gösta Adrian-Nilsson, Albin
Amelin, Axel Ebbe, Sven X:et Erixson och Johan Ahlbäck för att nämna några
kända namn.

Svaren får du i "Fram träder arbetaren" som titeln är på årsboken.
Kjersti Bosdotter, kulturansvarig på Metall och Mats Isacson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, svarar för bokens inledning och den är så finurligt formulerad att man bara inte kan låta bli att läsa vidare. Konstälskare och historiskt intresserade har en riktig höjdare att se fram emot.
Förmodar att ABF får en riktig magnet inför kommande studiesäsong. Och ni som
inte kan lugna er tills dess kan mejla till kjersti.bosdotter@ifmetall.se och beställa boken. 240 kronor plus frakt. Grattis till en bildande och stimulerande läsupplevelse.
***
Grattis. I dag fyller Malmö handbollsdomarklubb 70 år. Eftersom också Trelleborg ingår i klubben har man förlagt dagens jubileumsfest dit.
– Vi tillsätter i runda slängar 500 matcher per säsong i regionen, säger Lars Gustafsson – Vi har två elitdomare och det är Krister Andersson, ordförande i klubben och hans partner Per-Ola Björk. De gjorde sin 300:e elitseriematch i veckan. Sedan har vi allt från förbundsdomare, distriktsdomare och funktionärer, säger Lars.
– Med 50 medlemmar är vi en av de största klubbarna i Sverige, berättar Lars.
Nu när klubben fyller 70 år så är det lite mer festligt.
– 8 maj har vi årsmöte. Sedan efter det åker vi gemensamt ut till Hyllie arena och ser SM-finalerna, säger Lars.
Vill du veta mer om klubben så kan du gå in på www.mhdk.se Grattis säger vi och kom ihåg att domaren alltid har rätt.
***
Jazza loss i Landskrona. Bertil Svensson slår på trumman för en svängig kväll i Landskrona. Pipp’s Blue Six är ett rutinerat Simrishamnsband som spelar jazz med inspiration från både New Orleans och Chicago.
Förebilder är bl a de musikaliska storheterna Bunk Johnson, Jelly Roll Morton, Louis Armstrong och Sydney Bechet.
– Bandet spelar i en svängig och dynamisk stil med vokala inslag och skapar en glad och festlig stämning med sin musik, säger Bertil Svensson.
Och var kan man nu lyssna på de här lirarna? Jo, nästa fredag gästar de Jazzhouse
Landskrona. Som vanligt är det Siriusrestaurangen som gäller. Klockan 19 slås portarna upp och 20.30 gungar det loss.
– Välkomna till en riktig jazzkväll, hälsar Bertil Svensson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag