SNAPPHANEKRYSSNING. På Immeln kan man höra hisnande berättelser om tjuvar, präster och kungar och flyende kvinnor.
SNAPPHANEKRYSSNING. På Immeln kan man höra hisnande berättelser om tjuvar, präster och kungar och flyende kvinnor.
Erik Direkt

Kungen, Prästen och kvinnorna

Publicerad
Uppdaterad
Skepp o hoj! Om ond bråd död, snapphanar, Karl XI, Harry Martinson fram till Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson kan man ta del av på årets snapphanekryssningar på sjön Immeln.
Dessutom kan man kombinera snapphanekryssningen med en busstur på land genom skogar och gamla byar där det bjuds på ännu mer snapphanehistoria än tidigare somrar. 
Ombord på M/S Immeln får passagerarna sluta ögonen för en stund och förflytta sig tillbaka till 1600-talet.
Här berättas om prästen som förgiftade och tog livet av svenska soldater och sedan flydde till en ö där han gömde sig i fyra år. Därav namnet Prästön som den heter i dag. Ror man ut till ön hittar man ett stort stenaltare där han ska ha hållit gudstjänst för byborna.
Det berättas också om kvinnorna som fick fly undan karl XI’s dödspatruller till Kvinnoöarna.
Mellan Prästön och Kvinnoöarna är det bara 500 meter. Kan det vara på det viset att prästen fördrev en hel del tid på Kvinnoöarna när han inte förkunnade Guds ord?
Historierna växlar och passagerarna får åka fram och tillbaka i tiden.
30-talets legendariska tjuvar Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson är några berömdheter vi också får ta del av. 
Pelle Fridlund , känd från Smens baglomma , är med på Snapphanekryssningarna.
- Pelle är både kock och underhållare på båten och serverar typisk snapphanemat. Alltså sås, potatis, rödkål och riktig snapphanestek. Och som detta inte var nog spelar han gitarr och sjunger smått perversa visor från trakten på Göingedialekt, säger skepparen Roy Paulsson.
Information om alla dessa eländigheter hittar du på www.snapphaneland.com
- Garanterat mycket skratt och gemytlig stämning. Första turerna blir den 2 och 23 juli och det finns möjligheter till fler turer, säger Roy.
***
I dag gratulerar vi Karl-Evert Forsberg på 85-årsdagen. Mer känd som Carl Tornedo , magikern som gick i skola med Marlon Brando , uppträdde med Cary Grant i Las Vegas, tog Judy Garland till Malmö, blev en förebild för Siegfried & Roy och upptäckte Joe Labero . I dag har han dragit sig tillbaka - med ålderns rätt - och lever i Malmö. Men med leksinnet i behåll.
– Känner du likdoften, undrar han och berättar skrattande om att han dränkte sig i parfym innan han stegade in på KvP:s redaktion.
Största merit?
- Jag är den ende svenske artist som uppträtt på Radio City i New York.
Malmö?
- Jag älskar Malmö men hustrun Meta och jag vistas i Las Vegas två gånger om året. Vi har en svit som väntar på oss.
Hört på Vesterbro
- Nå, lille Manfred. Hvem kan du bedst lide, moster eller faster?
- Det kan jag fortelle dig juleafton.
Till sist...
Västerviksson som fyller 70 år i dag?
Vem är Johan Herbert Magnus Härenstam . Alldeles rätt svar. Efter alla myror och elefanter har han blivit Mr Jeopardy med svenska folket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag