Erik Direkt

Erik Direkt: Karl XI hade behövt båten

Immeln.
Lena Endre
Foto: Foto: Karikatyr: Helén Rasmusen
Landkrabba

Karl XI var en redig kung och en rälig djävel som dessutom inte kunde simma! Han skulle döda allt manfolk som var 15 år fyllda i Örkeneds socken (nuvarande Lönsboda). Detta var under snapphanefejdernas tidsålder uppe i göingeskogarna. 

 Mycket kvinnofolk med barn tog sin tillflykt till Kvinnoöarna i sjön Immeln. Här kommer kungens bristande simkunskaper in i bilden, varken Karl XI eller hans mannar kunde ta sig över till öarna, 75 meter från fastlandet! 

 När Gunnar Sträng införde 500-kronorssedeln för en del år sedan vägrade befolkningen i Lönsboda att befatta sig med denna sedel på grund av Karl XI:s elakheter några hundra år tidigare. Man har trots detta accepterat sedeln som ett giltigt betalningsmedel i dag.

 På gården Norregård på sjön Immelns östra sida fanns det en dräng med namnet Abraham Lincoln. Efter underofficersutbildning vid Vendes regemente for han till USA där han förväxlades med presidenten! 

 Många historier och skrönor om sjön Immeln och om snapphanar får man lyssna på när man ger sig ut på en Snapphanekryssning på sjön Immeln.

 Förutom historier och skrönor får man en rejäl snapphanemiddag och underhållning på denna minnesvärda kryssning. Givetvis har båten fullständiga rättigheter. 

 Information finns tillgänglig på www.snapphaneland.com.

 Kocken, som sköter om underhållningen heter Pälle Fridlund med ett förflutet i det världsberömda göingebandet "Smens baglomma" och Årets Göing 2010. 

 Arrangör bakom Snapphanekryssningarna är Roy Paulsson. Välbekant inslag i kulturbygden och en alltid välkommen leverantör till denna spalt. 

  ***

Politiska blindstyren. Majblommans Riskförbund sätter tummen på våra politiker. 

 Förbundet visar på det orimliga i att barn med synfel inte har rätt till gratis hjälpmedel -  alltså glasögon.

 -  Vi känner att vi har opinionen på vår sida och nu måste politikerna agera. Hörselskadade barn har rätt till hörhjälpmedel utan kostnad. Ett motsvarande stöd för barn med synfel saknas, vilket vi anser vara fel, säger Lena Holm, generalsekreterare Majblommans riksförbund.

 Man blir både förbannad och ledsen när man ser hur våra politiker behandlar de minsta i samhället.

 Nån djävla ordning får det väl ändå vara i politiken, för att traversera C H Hermanssons klassiska replik.

   ***

Till sist

 I dag fyller skådespelerskan Lena Endre 55 år. För tv-tittarna blev hon 1987

 känd genom såpan Varuhuset och därefter kunde vi se henne i humorprogrammet

 Lorry. Grattis säger vi.

FAKTA

Hört på Vesterbro


- Hvordan holder du og din kone jeres ägteskab sammen?
- Vi går ud og spiser to gange om ugen på en lille restaurant med god mad og
vin.
- Det må jeg nok sige.
- Ja, min kone spiser der om tirsdagen, og jeg spiser der om onsdagen.