Immeln.
Immeln.
Erik Direkt

Karl XI hade behövt båten

Publicerad
Uppdaterad
Lena EndreFoto: Karikatyr: Helén Rasmusen
Landkrabba
Karl XI var en redig kung och en rälig djävel som dessutom inte kunde simma! Han skulle döda allt manfolk som var 15 år fyllda i Örkeneds socken (nuvarande Lönsboda). Detta var under snapphanefejdernas tidsålder uppe i göingeskogarna.
Mycket kvinnofolk med barn tog sin tillflykt till Kvinnoöarna i sjön Immeln. Här kommer kungens bristande simkunskaper in i bilden, varken Karl XI eller hans mannar kunde ta sig över till öarna, 75 meter från fastlandet!
När Gunnar Sträng införde 500-kronorssedeln för en del år sedan vägrade befolkningen i Lönsboda att befatta sig med denna sedel på grund av Karl XI:s elakheter några hundra år tidigare. Man har trots detta accepterat sedeln som ett giltigt betalningsmedel i dag.
På gården Norregård på sjön Immelns östra sida fanns det en dräng med namnet Abraham Lincoln. Efter underofficersutbildning vid Vendes regemente for han till USA där han förväxlades med presidenten!
Många historier och skrönor om sjön Immeln och om snapphanar får man lyssna på när man ger sig ut på en Snapphanekryssning på sjön Immeln.
Förutom historier och skrönor får man en rejäl snapphanemiddag och underhållning på denna minnesvärda kryssning. Givetvis har båten fullständiga rättigheter.
Information finns tillgänglig på www.snapphaneland.com.
Kocken, som sköter om underhållningen heter Pälle Fridlund med ett förflutet i det världsberömda göingebandet "Smens baglomma" och Årets Göing 2010.
Arrangör bakom Snapphanekryssningarna är Roy Paulsson. Välbekant inslag i kulturbygden och en alltid välkommen leverantör till denna spalt.
  ***
Politiska blindstyren. Majblommans Riskförbund sätter tummen på våra politiker.
Förbundet visar på det orimliga i att barn med synfel inte har rätt till gratis hjälpmedel - alltså glasögon.
- Vi känner att vi har opinionen på vår sida och nu måste politikerna agera. Hörselskadade barn har rätt till hörhjälpmedel utan kostnad. Ett motsvarande stöd för barn med synfel saknas, vilket vi anser vara fel, säger Lena Holm, generalsekreterare Majblommans riksförbund.
Man blir både förbannad och ledsen när man ser hur våra politiker behandlar de minsta i samhället.
Nån djävla ordning får det väl ändå vara i politiken, för att traversera C H Hermanssons klassiska replik.
  ***
Till sist
I dag fyller skådespelerskan Lena Endre 55 år. För tv-tittarna blev hon 1987
känd genom såpan Varuhuset och därefter kunde vi se henne i humorprogrammet
Lorry. Grattis säger vi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag