Erik Direkt

Erik Direkt: En smaksensation rikare i Småland

Foto: Olle Sporrong

Läckergom. Häromdagen gästade regissör Kjell Sundvall (bilden)Hönsalottas luffarmuseum och skafferi i Boda.
Sundvall är en av landets främsta regissörer med storverk som Jägarna, Vi hade i alla fall tur med vädret och c/o Segemyhr i sitt bagage.
Kjell har i en föreläsningsserie besökt Kalmar där han pratade om hur det är att offentligt hålla föredrag. Efter besöket på Hönsalottas åkte han vidare till Växjö för att sedan avsluta med ännu ett föredrag i Jönköping, berättar museets Göran Johansson
Det var kroppkakorna på Hönsalottas skafferi som dragit till sig Kjells uppmärksamhet.
- Jag måste smaka eftersom de ofta jämförs med palten, sa Kjell.
- Det här med grädde till var nytt för mig, men det var jättegott. Sedan fanns ju en smak av kryddpeppar och det skiljer sig från palten, sa en mätt och belåten Kjell Sundvall, älskare av pitepalt och numera en småländsk smaksensation rikare, .
Nästa gång faller han säkert pladask för ostkakan.

Här är det jul igen. Tallinns och, enligt The Times, Europas bästa julmarknad slår upp portarna i morgon. Öppningen innebär också att världens äldsta julgranstradition fyller 570 år.
1441 restes världens första offentliga julgran på torget utanför Tallinns stadshus. Ogifta köpmän och unga kvinnor i staden hade som tradition att dansa runt granen för att sedan bränna ner den. Mer än ett halvt millenie senare är denna traditionella julgran fortfarande i hjärtat av händelserna på Tallinns julmarknad. Med julstämning och värme bjuder marknaden på allt från juleljus till julmat.
Här hemma går vi man ur huse för diverse arrangemang. Många orter passar på att ha julskyltning med diverse program.
Håll ögonen öppna om du är sugen på lite julstämning.

Arsenikstatistik. Långköraren Arsenik och gamla spetsar spelas i dag för 24 586 gången på S:t Martin's Theater i London.
Teaterstycket har i 59 år spelats åtta gånger i veckan men aldrig på en söndag. Tisdagar och lördagar ger man dubbla föreställningar. Dock icke vid premiären tisdagen den 25 november 1952.
Under de 59 år som föreställningen gått har man bara ställt in två föreställningar och det var 1977 på grund av att elarbetarna strejkade. Nästa år firar man 60 år och då infaller det på en söndag och då spelar man inte.
Den som håller spaltens läsare kunniga om detta är förre KvP-redaktören Carl-Erik Gustafsson i Helsingborg. Charlie, som han kallas, har ringt teaterns biljettkassa i många år för att hålla statistiken vid liv. Nu senast konstaterade kassörskan helt frankt:
- Du måste vara galen!
Arsenik och gamla spetsar är en amerikansk kriminalfars av Joseph Kesselring.
Pjäsen handlar om två förvirrade gamla systrar som förgiftar ensamstående män med arsenik.

Hört på Vesterbro
På Jernbanecafeen:
- Glædelig påske alle!
- Jamen det er jo snart jul.
- Shit, så bliver konen sur.

Till sist...
I morgon rockar vi loss ordentligt och säger grattis till Anna Mae Bullock som fyller 72 år. Hon är sångerska, låtskrivare och skådespelare. Vi känner henne som Tina Turner och hon är bara bäst, så det så!