Erik Direkt

Erik Direkt: Doxy Music hyllar "Kanonkulan"

Malmöbandet Doxy Music hyllar Kanonkulan på fredag.

Vem kan glömma          en kanonkula? Inte Malmöbandet Doxy Music i alla fall, som gjort ett specialprogram om altsaxofonisten Julian Cannonball Adderly (bilden).

 Doxy Music har på senare år gjort sig kända för mångsidighet (från Frank Sinatra till Ray Charles) och verklig swingkänsla. Petri Soikkeli (sångare och gitarrist) känner många igen som vokalist hos Amiralens storband. Kristofer Larsson spelar tenorsax, Lars Ljungberg, vibrafon, Johan Henricsson, bas och Anders Hassgård trummor. Anders "extraknäcker på heltid" som slagverkare i - Malmö symfoniorkester.


Vem var då kanonkulan Adderly?          Han var musiklärare från Florida som kom till New York 1955 där han mycket snabbt värvades av Miles Davis för spelningar med John Coltrane. Sedan blev det Bossa Nova med Sergio Mendes. Och inte nog med det! Det blev funkigt och souligt med brodern Nat och Joe Zawinul.

 - Tyvärr dog Julian Cannonball Adderly 1975 av en stroke bara 47 år gammal. Hans bluesiga musik lever kvar och det vill Doxy Music och Malmö JazzHouse visa på Ribersborgs kallbadhus på lördag, säger JazzHouse Carl-Magnus Annell.

 Ribbans kallbadhus, 26 november kl 19. Medlemmar i MJH, Hot House och MCBC får rabatt)


Lussikal.          Malmö SymfoniOrkester sätter fart på julstämningen lagom till första advent. I morgon och på fredag är det åter dags för Lussikal, sedan några år en gemensam tradition med Lunds Studentsångare. Årets Lussikalvärd heter Lena Frisk och sångsolister är Karolina Blixt och Christer Nerfont. Per-Otto Johansson dirigerar en gnistrande julkonsert med mycket humor i väntan på julen.

 Malmö Konserthus torsdag 24 november och fredag 25 november kl 19.30


Höstslut.          Jazzhouse avslutar säsongen 2011 på fredag med "gladjazz" på Siriusrestaurangen i Landskrona.

 - Blå Mandag Jazzband från Danmark spelar härligt svängig New Orleans jazz och drar sig inte för att spexa lite på scenen. Allt mellan klockan 20 och 23, hälsar Jazzhouses Bertil Svensson


På fredag är det FN:s internationella dag          för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Feministiskt initiativ uppmärksammar dagen med en mänsklig installation och ett samtal Malmö.

 Klockan 17 blir det en mänsklig installation på Gustav Adolfs torg.

 Klockan 19 - "I skuggan av våldet" ett samtal på Garaget i Sofielund. Feministiskt initiativs Gudrun Schyman och författarna Kristian Lundberg och Mats Söderlund diskuterar mäns våld mot kvinnor och svarar på frågan "Vad gör vi?".


Till sist...

 ...I morgon säger vi grattis till skönsjungande Dilba som fyller 40 år. 1996 släpptes hennes debutalbum Dilba och singeln I'm Sorry. För den belönades hon med en Grammis.