Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ebba Berggren

”Så vet du om ditt förhållande kommer att fungera för alltid”

Ebba Berggren skriver krönikor varannan tisdag under sommaren. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Min mamma påstår sig veta att det går att ta reda på hur stark en relation är och om personerna i fråga är rätt för varandra. 

Detta gör man helt enkelt genom att resa tillsammans. 

Klarar man av en utlandssemester ihop, jag då klarar man av det mesta. 

Denna måttstock har jag tagit med mig genom livet.

Varje år konstateras att skilsmässoansökningar stiger efter semestertiderna. Kanske beror det på orealistiska förväntningar eller insikten i att förhållandet egentligen bara rullar på utan vidare framåtanda. 

För några år sedan bestämde jag och min dåvarande pojkvän oss för att följa med mina föräldrar på deras bilsemester ner till Spanien. Det lät som en dröm att bila genom Tyskland och Frankrike, leka lekar, spela hög musik och stanna till vid små lokala krogar för en kulinarisk upplevelse och en rejäl bensträckare. Väl framme i Spanien skulle jag och min pojkvän uppleva det romantiska Spanien tillsammans, äta tapas och dricka vin. 

Jag kan nu i efterhand konstatera att bilden jag målade upp inför vår första gemensamma semester inte alls stämde överens med verkligheten.

 

Vi startade i gång bilresan, utan bättre vetande, med ett tjeckiskt åksjukepiller som knockade oss totalt. Detta hindrade oss från att se de vackra landsvägarna jag hade föreställt mig men som (lyckligtvis) visade sig vara autobahn – alltså var det ingen större skada skedd. 

Min efterlängtade och imaginära franska kokkonst längs landsvägar blev i stället en wienerschnitzel på en tysk bensinmack där inredningen var likadan som den var 1984. 

Övernattningen i Mulhouse ska vi inte ens tala om, men vi alla rök ihop ett antal gånger och jag minns att de hade placerat en bajamaja inne vid receptionen där samtliga gäster utförde sina behov. 

Framme i Spanien inledde hälften av medresenärerna semestern med en rejäl släng av solsting och blev sängliggandes i fyra dagar...

Tre stycken låg på ovanvåningen och vältrade sig i illamående samtidigt som jag och mamma sprang fram och tillbaka med glass som ingen rörde. I två dagar låg min pojkvän på en dagbädd i trädgården och räknade myror utan att säga ett ord och jag kände krisen komma. 

 

Att kalla det katastrofalt är kanske att ta i, men det liknade ingenting av mina förväntningar. Innan bilen blev bortbogserad på grund av felparkering så fastnade vi i ett parkeringshus och vi alla var i upplösningstillstånd. Min ängsliga pojkvän suckade åt mina virriga föräldrar och tänkte nog att en jävligare semester får man leta efter. 

Och med facit i hand så kanske det stämde, för vi gjorde slut. 

Men än finns det hopp. Mina föräldrar är fortfarande ett par och med tanke på att de överlevde denna bilsemester ihop – inklusive övernattningen i Mulhouse och en bortbogserad bil – så klarar de nog av det mesta. 

 

LÄS MER: Här är Kvällspostens sommarkrönikörer 

 

Ebba Berggren

Ålder: 26.

Bakgrund: Krönikör på Metromode, frilansande skribent på Egmont Tidsskrifter.

Skriver gärna om: Iakttagelser av människor. Hur vi tänker, vår självbild, hur vi agerar och hur vi uttrycker oss. Men en gnutta självironi.

Sommarfavorit: Spökvandring på Glimmingehus på Österlen och alla måltider som förtärs utomhus i form av picknick.  

Smultronställe i Sydsverige: Örnaberga på Österlen där jag spenderade i princip alla mina somrar under min uppväxt. 

 

Läs Ebba Berggren varannan tisdag i Kvällsposten