Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ebba Berggren

”Räkna ner från fem – sedan är du en helt ny människa”

Ebba Berggren har skrivit krönikor varannan tisdag hela veckan. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Dr Phil är en av USA:s populäraste tv-personligheter. Foto: DR. PHIL/CBS / STELLA PICTURES PHOTOSHOT

Är 5 sekunder allt som krävs?

Genom att räkna ner från 5 till 1 så kan du utföra stordåd, bryta invanda mönster och undvika prokrastinering; det vill säga skjuta upp saker och förbli fullständigt handlingsförlamad. 

Det påstår i alla fall en bok som jag läser.

Jag själv, som lider av samtliga ovanor som nämns ovan, drogs som en magnet när jag såg boken “5-sekundersreglen” av Mel Robbins stå under "bästsäljare", med löfte om ett nytt handlingskraftigt liv. Efter att ha spenderat ett halvår i ett Dr. Phil-präglat USA uppstod ett intresse för överdrivna självhjälpsböcker med starka motivationsklyschor. 

I ett desperat ögonblick insåg jag att jag var högst mottaglig för utnötta drivfjädrar i form av laddade citat på tre ord. 

Intresset för dessa böcker har uppenbarligen inte riktigt klingat av då jag kom på mig själv stå i kassan när kassabiträdet frågade om jag vill ha boken inslagen varpå jag svarar instinktivt: Ja tack, gärna. 

 

Jag tvivlar inte på att hon hade stött på många skenmanövrerande “paketinslagningar”, men att indirekt erkänna för ett kassabiträde hur jag lider av att inte fullfölja saker kändes inte helt hundra. Varken för självkänslan eller personen som stod bakom mig. Hem gick jag med en inslagen självhjälpsbok och ett hopp om att jag nu framöver skulle börja ta tag i saker i god tid och inte i sista sekund. 

Kort och gott går boken ut på att du med hjälp av 5-sekundersregeln ska fullfölja dina drömmar och mål utan att hindra dig själv med negativa tankar under dessa fem sekunder.

Solskenshistorier följs tätt av helt ofattbara livsöden. Människor går från bankrutt till att bli miljonärer, startar egna företag och räddar sina äktenskap. Jag måste erkänna att jag blev smått provocerad av denna bok, lite som att se triss-vinnare från Malå i TV4 nyhetsmorgon skrapa fram 30 000 i månaden i 25 år. 

Det händer bara andra. 

 

När klockan slår 10 drar Dr.Phil i gång på TV:n. En snyfthistoria introduceras med polissirener i bakgrunden och Dr. Phil lockar tittarna med löften om snaskiga bakom scenen-klipp. Detta följt av en rivig 80-talsslinga från en spänstig elgitarr och jag vll krypa ur mitt egna skinn. Kombinationen 5-sekundersregeln och Dr. Phil blev helt enkelt för mycket.

Reflexbetonat slänger jag ner 5-sekundersboken i min rottingkorg där den nu ironiskt nog trängs bland fyra andra olästa självhjälpsböcker. Jag räknar ner från fem, kastar mig upp som en raket och slänger mig på fjärrkontrollen. 5-sekunderregeln kom till slut till användning. Kanske inte helt enligt föreskrift men det finns väl alltid plats för egna spelregler.