Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ebba Berggren

I den lyxiga bastun förstod jag att han är rätt för mig

”Han orkar med mig och jag orkar med honom – både i och utanför en sauna.”Foto: NILS PETTER NILSSON

Första gången jag tvivlade en millisekund på om vi verkligen var rätt för varandra var inte över en politisk debatt, tvätt, matlagning eller ekonomi – något som tillhör de vanliga riskzonerna. 

Det var i stället en påkostad sauna-upplevelse på Ystad Saltsjöbad.

Sekunden instruktören informerade oss om att vi skulle kallbada – inte EN gång utan TVÅ gånger i HAVET – tittade jag på honom med en blick som nästan brände hål på hornhinnan.

Att ta ett havsdopp i februari för en badkruka när dessutom stormen Ciara levde loppan kändes inte helt finemang. Hela upplevelsen började med att chocka kroppen med kalldusch vilket satte andan i halsen och jag tappade talförmågan. 

Redan där startade obehaget. Sedan hoppade ett friskusgäng på 8 exklusive mig och en entusiastisk instruktör in i bastun. Värmen steg och instruktören började vifta med en handduk som fick strupen att knyta sig ytterligare tre varv. Jag stålsatte kroppen varje gång handduken närmade sig och höll andan. 

Det var vid Ystads saltsjöbad som Ebba Berggrens relation sattes på prov.Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Strax innan det var dags för gänget att glida ner till havet frågade hon om det var någon som ville ha ett rejält sista drag med handduken. Jag hann precis tänka att ”den person som räcker upp handen är helt från vettet” innan jag inser att min kille vinkar glatt med hela armen. 

Ännu ett ryck med handduken och vi stapplade ut från bastun. Vi skulle visst jogga ner till stranden. Jag gick långsamt i ren protest samtidigt som min kille pepp-talkade mig, något som fick mig att förakta hela hans natur för en sekund. 

Rond två var inte mycket bättre. Jag kan erkänna att den skadeglädje jag kände när han fick yrselpåslag de sista minuterna var påtaglig. 

Men det värsta var inte att jag blev medlurad på en horribel sauna-upplevelse, det värsta var att han hade rätt och jag hade fel. Jag förvandlades till en fruktansvärt tråkig människa och satte mig på tvären som en fyraåring. 

Från att ha tvivlat en millisekund på oss kan jag nu säga att jag aldrig varit så säker. Han orkar med mig och jag orkar med honom – både i och utanför en sauna.

Så höll Sigrid och Robin kärleken hemlig

Berättar om smygandet