Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ebba Berggren

”Hur ska vi kunna vara onyttiga i sommar – utan dåligt samvete?”

Ebba Berggren är en av Kvällspostens sommarkrönikörer.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Konsten att vara onyttig och njuta. Foto: STEFAN FORSELL

Är rutinerade träningsvanor och sunda matval den största utmaningen under semestern eller är det konsten i att bara njuta?

Jag jobbar för tillfället i Stockholm och la snabbt märke till hur varannan kotte här följer ett kartlagt matschema och strikta träningsrutiner. Det kan hända att mina undermedvetna fördomar är extra lyhörda när det kommer till ytligheter och träningssnack i denna stad. Oavsett är det ett samtalsämne som styr många konversationer och ibland liknar det nästan en tävling. 

Jag märker själv hur jag inte har något att komma med på träningsfronten och det ger en känsla av utanförskap. Ger jag denna Stockholmsvistelse tre månader till så är det kanske jag själv som styr in samtal på bänkpress och trappmaskiner, för jag vill ju också vara med. Men ibland låter det mer som ett maniskt beteende styrt av kontrollhjärnan, snarare än något njutningsfullt.

 

På tunnelbanan häromdagen satt en man och pratade med en vän om sina planer inför semesterns välplanerade matsedel som han skulle njuta av. Det räknades upp fjärilskotletter och wienerschnitzel, dubbelfriterade pommes chateau och gräddiga såser. 

Hans ögon gick nästan i kors när han pratade om mat och det var en längtan i hans blick som liknade ett barns, dagen innan julafton. Ett vitt skum bildades i ena mungipan och han fick torka sig med kavajärmen när han nämnde fruns oemotståndliga mandeltårta med smörkräm. 

Jag tittade på honom och kände en plötslig ömkan för den stackars mannen. Han fortsatte att berätta om sina militanta lunchträningar som om det gjordes under hot. 

“Nu har jag jobbat så hårt vet du, så nu ska jag äntligen njuta lite. Men bara första helgen. På måndagen är det på’t igen” sa han och suckade uppgivet. 

Hans vän tittade frågande på honom och undrade varför han bara fick njuta en helg av alla tre veckor han hade semester. 

“Jo för jag kan inte njuta av semestern om jag ska gå runt med dåligt samvete hela tiden, det går bara inte”.

Hans tillvaro lät som ett stort regelverk där njutningen av att vara onyttig ändå aldrig blev njutningsfull.

 

Men det kanske inte är helt lätt att vara onyttig alltid. Och blir det ännu svårare under semestertider för oss inrutade svenskar när strikt kontroll övergår till frosseri och skapar kortslutning i hjärnan? Semestern är till för att njuta och önskan om att vara spontan och frossa i härligheter finns där, men det ligger inte i allas natur. 

Hur vi än vänder och vrider på det finns det alltid någon regel att förhålla sig till. Det är en konst det där - att vara onyttig och samtidigt vara nyttig, utan dåligt samvete och regelbok. 

 

LÄS MER: Här är Kvällspostens sommarkrönikörer 

 

SOMMARKRÖNIKÖR

Ebba Berggren

Ålder: 26.

Bakgrund: Krönikör på Metromode, frilansande skribent på Egmont Tidsskrifter.

Skriver gärna om: Iakttagelser av människor. Hur vi tänker, vår självbild, hur vi agerar och hur vi uttrycker oss. Men en gnutta självironi.

Sommarfavorit: Spökvandring på Glimmingehus på Österlen och alla måltider som förtärs utomhus i form av picknick.  

Smultronställe i Sydsverige: Örnaberga på Österlen där jag spenderade i princip alla mina somrar under min uppväxt.