Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Björn Ranelid

"Sköterskornas arbetsförhållanden är en enda stor skam för Sverige"

Björn Ranelid är krönikör i Kvällsposten.Foto: Privat

Barnmorskor och sjuksköterskor borde styra världen. 

De lyssnar på hjärtljuden hos blivande presidenter, påvar, nobelpristagare, kungar, drottningar, envåldshärskare och regeringschefer. 

Människan är inte stor eller liten, tragisk eller lycklig. Hon bara finns till som en lilja på marken, som ett lamm eller en rödhake utan att be om det.

Hemtjänsten är vår tids barmhärtiga samariter. De kommer som apostlar och tassar med bäcken, blöjor och mat till de sjukas läger. De tillhör en ringaktad och tystlåten armé och de har ingen general eller överste. De flesta av dem är kvinnor och de får aldrig några stjärnor på sina axlar. Ingen av dem står i givakt, men de lyder nästan alltid order.

 

Läkare, barnmorskor och sjuksköterskor borde stå över kungar, drottningar, presidenter och ministrar i rang, ty alla människor som lever i dag tjänas av dessa yrken och klarar sig inte utan dem.

Astrid Lindgrens Pomperipossasaga om de höga skatterna i Sverige gällde de rikaste och besuttna människorna, men den här texten handlar om alla och envar i Sverige, tiggare, värnlösa barn, arbetslösa, de tystlåtna och din nästa som saknar makt och pengar.

 

Det här inte en saga, men det är en skoningslös anklagelse mot politikerna som styr över dig och mig. Akten borde spikas på riksdagshusets stora port.

Sverige har låtit bygga världens mest kostsamma sjukhus i Stockholm, men de ansvariga politikerna i riksdag, landsting och kommun beter sig dumdristigt och skamlöst när de skall erbjuda drägliga arbetsförhållanden för personalen som tar hand om levande och sköra patienter i de döda och hårda byggnaderna.

 

Ranelid: "Hela mänskligheten ligger i en kuvös och nu klipper jag navelsträngen".Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

 

Av tio eller 20 ord med kraft och allvar kan man såsom saffran färga ett helt bröd eller som med en blodsdroppe ett kärl med renaste vatten. Det sker nu inför dina ögon och ditt hjärta.

När jag invigningstalade på den nya neonatalavdelningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge sade jag följande ord: Hela mänskligheten ligger i en kuvös och nu klipper jag navelsträngen.

 

När 47 barnmorskor lämnade Karolinska sjukhuset under ett år så skedde det i protest mot de usla arbetsförhållandena och belastningen i deras tjänster. Det var och är en skam för Sverige. Alla ledamöterna i Sveriges riksdag, statsministern, ansvariga politiker i Stockholms läns landsting och hälso- och sjukvårdsministern i regeringen skulle ställas vid skampålen och stenas med hårda ord.

När gamla människor i livets slutskede dör i en sjukhuskorridor på grund av platsbrist borde Sveriges medborgare protestera på gator och torg tills politikerna ser till så att det inte sker ännu en gång någonstans i riket.

 

Åldringarna har betalat skatt till den svenska staten i fyrtiofem år och i deras sista andetag sitter ett kylslaget hån på deras bröstkorgar. Det är oförlåtligt.

Sjuksköterskor och läkare vittnar varje år om bristen på personal under sommarens semesterveckor. Det är en schlager och följetong i tidningar som har spelats och skrivits inför folket de senaste fyrtio åren.

Inga patienter skulle behöva vänta på vård i sjukhusens tvättrum och korridorer. Sjuksköterskor, läkare och undersköterskor borde få äta i lugn och ro under arbetsdagen och de skall inte hasta mellan sängarna i salarna och skynda mellan de sjuka människorna.

 

Det är tragiskt att nyutexaminerade sjuksköterskor har fullgoda skäl att lämna sina tjänster på grund av dåliga löner, skriver Björn Ranelid.Foto: COLOURBOX

 

Det är tragiskt att nyutexaminerade sjuksköterskor har fullgoda skäl att lämna sina tjänster på grund av dåliga löner. Verksamhetschefer, överläkare, barnmorskor och sjuksköterskor vittnar om odrägliga villkor med överbeläggning, stress och patienter som drabbas på olika sätt av tillstånden på universitets- och regionsjukhusen i Sverige.

De ansvariga är till ett hundra procent politikerna i regering, riksdag, landsting och kommunhus. De kan inte tillåtas skylla ifrån sig. Vi skall ställa dem till svars och de har inte ett enda gömställe i Sverige.

Polio, tuberkulos och smittkoppor syntes inte i bruttonationalprodukten. Cancer är jordklotets mest demokratiska sjukdom, eftersom den slår blint mot miljardärer och tiggare.

 

Skolsköterskorna gör ingen skillnad på de mest begåvade eleverna och de som kämpar med bokstäverna, siffrorna och de nationella proven. I de olika årskurserna får flickor och pojkar vacciner mot farliga sjukdomar. Elever som är ledsna och vilsna och som skadar sig själva med rakblad och kniv söker sig inte till rektorn. De knackar på skolsköterskans dörr.

Sjuksköterskor, läkare, lärare och barnmorskor har världens viktigaste yrken. Alla människor som levt i fem, 20, 60 eller 100 år har i olika skeden av sina liv varit i kontakt med kvinnor och män som arbetar med vård, utbildning och läkedom. Deras yrken skall aktas, helgas och belönas med höga löner.

 

De främsta kirurgerna och forskarna inom den medicinska vetenskapen gör mer nytta för mänskligheten än alla idrottsmän, skådespelare, artister, författare, ingenjörer, filmregissörer, tekniker och dataoperatörer.

Olika hantverkare är betydelsefulla i ett samhälle, men de söker emellanåt vård på sjukhus och de får sin utbildning i skolor. Mästare och gesäller blev en gång i tiden förlösta av en barnmorska och fick vaccin av en sjuksköterska. Poliser och militärer är inte fridlysta från olycksfall, mediciner, läkare och vårdcentraler.

 

Påven i Rom, den amerikanske presidenten, Förenta Nationernas generalsekreterare och kungen av Saudiarabien har varit elever i skolor och någon gång besökt ett sjukhus och fått vård eller blivit opererade där.

Kostnaderna på trettio miljarder eller mera för det nya Karolinska sjukhuset hade kunnat finansiera vårdinrättningar och lasarett i sammanlagt fyrtio städer i Sverige under många år. Ingen politiker har rätt och skäl att skryta om förfinad teknik i röntgenapparater, utrustning i laboratorier, hissar, kilometerlånga kulvertar eller konstverk i väntrum så länge sjuksköterskor, barnmorskor, läkare och undersköterskor knappt hinner äta eller gå på toaletten under arbetstiden.

 

Björn Ranelid skriver krönikor i Kvällsposten varannan fredag.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Flera tusen personer står i kö för operation på Karolinska sjukhuset. Människor dör i onödan i väntan på vård och behandling. Det finns ingen ursäkt för de skyldiga politikerna. Dödsfall under sådana förhållanden kan inte förlåtas av de anhöriga.

Zlatan Ibrahimovics, Lionel Messis och Cristiano Ronaldos menisker, hälsenor, vader och lårmuskler behöver ibland läkarvård, ty annars kan de herrarna inte längre tjäna flera miljoner kronor i veckan och fortsätta att spela fotboll.

Ålderdom, sjukdom och skröplighet är människans eviga följeslagare. Det gäller även för de mäktigaste och rikaste individerna i världen. 

Det här är inte en saga, utan en skoningslös anklagelseakt i mitt namn mot de ansvariga politikerna i Sverige.