Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Björn Ranelid

Ranelid skriver om meningen med livet

Björn Ranelid är krönikör i Kvällsposten och skriver sin kolumn i tidningen varannan fredag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ingen konstnär kan blanda färgerna till ett rapsfält, skriver Björn Ranelid. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

Varje barn som föds på jorden är ett mirakel. 

Kärleken väger ingenting och likväl är den mäktigare än allting annat. 

Innan jag dör skall jag doppa min tumme i svärta och göra avtryck på en vit äng av papper och ingen kan sudda bort eller förringa mina ord. Varje stavelse kommer att överleva mig, ty min fysiska kropp är inte beständig, tack och lov.

Det finns en fråga i varje människas liv som är viktigare och har mer djup, tyngd och betydelse än alla politiska beslut i regeringar och parlament i världen.

Alla påvar, konungar, ministrar, präster, lärare, advokater och andra individer i världen borde ställa den frågan till sig själva, sina föräldrar, syskon, vänner och bekanta och den lyder så här: Har jag en fri vilja eller är den bestämd av min genetik, av ödet eller en högre makt som jag inte råder över?

Om varje atom, molekyl och cell i din kropp är så beskaffade att alla handlingar som du utför är bestämda i förväg och inte kan vara annorlunda, då är du egentligen inte ansvarig för någonting i ditt liv. Ditt val av utbildning och yrke är inte en följd av din egen fria vilja, utan den högre makten, ödet eller genetiken förutbestämmer detta.

 

Detsamma gäller när du skall gifta eller skilja dig, skaffa barn, resa, äta och bete dig på olika sätt. När jag undervisade i filosofi i tolv år på gymnasiet i Ystad avhandlade jag denna fråga om människans fria vilja i alla avgångsklasserna.

Frågan berörde moral, etik och vetenskapsteori.

I vissa avseenden var det ämnet överordnat alla andra frågor, problem och spörsmål i elevernas liv. Ty skulle det vara fallet att de unga kvinnorna och männen i de olika klasserna inte hade fria viljor, så hade de inte kunnat välja annorlunda när de bestämde sig för att söka till en viss skola och linje på gymnasiet. Ytterst sett kunde de inte senare klandras eller ställas till ansvar för sina betyg och prestationer i skolan.

Mördare, dråpare, våldtäktsmän, terrorister, tjuvar och psykopater kunde inte ställas till ansvar för sina handlingar, om de och deras försvarsadvokater hävdade och påstod att de inte hade en fri vilja att handla annorlunda än vad de gjorde. Rättssystem, lagar och domstolar i alla länder skulle bli till en skenbar värld och kollapsa.

Ditt liv är en lång berättelse med blanka och fyllda sidor som börjar generationer bakåt i tiden, eftersom du är bärare av gener från dina ättlingar.

Det största undret är att du inte fanns innan du föddes. Dröj vid de orden och begrunda dem som dagens läxa och en morgongåva framöver.

 

Ditt hjärta slår och du andas luft och du tänker med din hjärna, utan att du råder över det. Du har inte skapat dina ögon och din hörsel. Med dina fingerblommor känner du på världen. Din själ är snabbare än ljuset och du kan leka, dofta, skratta och gråta. Tag aldrig detta för givet, ty du kan mista förmågan på en enda sekund.

En självutnämnd apostel vid namn Jordan Peterson från Kanada reser i dessa dagar från stad till stad på jorden och han säger bland annat att unga män bör lära sig att bädda sina egna sängar, men det finns snart inga rena och vita lakan kvar att använda. Han uppmanar den unga människan att ta ansvar för sitt liv och han berör könsneutrala förskolor.

De unga männen gapar och sväljer när han säger det självklara. Han talar om äktenskap, barn och personliga pronomen, men jag blir inte bländad, eftersom jag redan har skådat ljuset och jag har hört hans ord många timmar när han föreläst.

De unga männen låter sig tjusas av hans budskap och det beror i huvudsak på att de så sällan läser eller lyssnar till riktigt kloka människor. De är matade med elektroniska spel, dagdrömmar om berömmelse, ära, pengar och stundlig lycka. Aposteln från Kanada borde i stället sprida ett evangelium om förlåtelse, fred och försoning, eftersom begynnelsebokstaven f i de tre orden väger tyngre än alla falska profeter i dag och i morgon.

 

Mina ord är inte stundens flugor som du kan smälla till döds. Flitiga myror bygger med små strån i solen och längst in i stacken har de gömt ett glimmande öga som människan inte ser. Deras kroppsliga styrka besegrar din och min i proportion till sina kroppsvikter och storlekar.

Svalan flyger tusentals mil och den hittar ett knytnävsstort hål i bondens lada från ett år till ett annat. Ingen konstnär kan blanda färgen till ett blommande rapsfält. Ser du skönheten i naturen och landskapet och ingen människa har lyft ett finger för att skapa den? Hundar leder den blinda människan i brusande trafik och de hittar döda och skändade lik på havets botten.

Nu skrattar miljarder människor och likaså är de snälla och ömsinta mot varandra. En moder och fader lyfter sitt barn till famnen. Pussar och kramar kan inte köpas och säljas i börshusen runtom i de stora städerna i världen.

Lidande, sorg och smärta är syskon till glädjen, lyckan och lusten.

Om människor som lever i kärlek till sin nästa hade fått råda, så hade inga krig funnits i världen. Kärleken ger inte ifrån sig farlig strålning och man behöver inte förvara den tusentals år i slutna bergrum.

Ingen Nobelpristagare kan förklara kärlekens varaktighet i mänsklighetens historia. Den har stått emot och besegrat krig, terror, hungersnöd och förtryck i olika slag. 

Läs den meningen ännu en gång innan du skall sova denna afton. 

 

Det finns ingen vetenskap i kärlek och det är en seger för dig och mig och alla andra levande varelser. Kärleken är mer beständig i världen än alla krig och den kan inte besegras med naturlagar, atombomber eller envåldshärskare. Så länge du kan gå med dina ben, sova, vakna, äta och släcka din törst med källklart vatten är du en benådad människa. Små barn växer och det finns ingen ondska och inget hat i den nyfödda flickan och gossen.

De vuxna människorna måste böja sig ner för att betrakta och finna barnens lekar under bord, sängar och fåtöljer. Det är lyckan för mammor, pappor, mor- och farföräldrar och den behöver inga pukor och trumpeter för att höras. Det finns ett språk även i tysta ansikten och kroppar.

Dina föräldrars genetik är till hos dig, men jag är böjd att säga att din största gåva i livet är att du har en fri vilja och att det gäller för dig att förvalta och ta ansvar för den gåvan på bästa möjliga sätt med alla misstag och glädjefyllda stunder fram till din död.

Livets mening pågår hela tiden medan du tänker, vilar, sover och vaknar till en ny dag. Vad du gör och väljer är inte bestämt en gång för alla när du föds.

Det är gränslöst stort och värdefullt för dig som människa att ditt livs mening är en öppen bok i en lång, spännande och äventyrlig berättelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!